Actualitate

Ce se întâmplă cu obligativitatea certificatului verde în România și în Europa

Publicat: 19 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se întâmplă cu obligativitatea certificatului verde în România și în Europa
Certificatul verde este deja o soluție tardivă în contextul valului 5 al pandemiei COVID-19

Miercuri, 19 ianuarie 2022, în cadrul unei conferințe de presă, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că în România nu mai este momentul pentru a fi introdusă obligativitatea certificatului verde. Acesta a adăugat că o lege în această privință este deja tardivă.

„Am avut discuții numai pe energie. Este tardiv o lege cu certificatul. Mai mult știu că este un OUG în vigoare cu certificatul”, a declarat liderul PSD.

Florin Cîțu despre certificatul verde

Florin Cîțu a explicat că decizia privind renunțarea la certificatul electronic COVID la locul de muncă a aparținut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Liderul PNL a explicat că, deocamdată, ministrul nu a prezentat argumentele privind această decizie.

„Decizia la Ministerul Sănătății și Guvern este că nu mai e nevoie de un certificat verde. Ca să fiu de acord cu ceva (că nu mai trebuie certificat verde – n.r.) trebuie să fie prezentate argumentele unei decizii. Deocamdată noi vorbim pe declarații. Aș vrea să văd cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creșterea numărului de vaccinări.

Dacă există specialiști care spun că chiar dacă adoptăm certificatul verde în acest proiect de lege și ne arată fundamentat că nu ar fi dus la o creștere a numărului de persoane vaccinate, bineînțeles că nu aș avea nicio problemă. Dacă nu, bineînțeles că rămân la opinia pe care am avut o până acum, că ar fi ajutat și numai că e opinie, a arătat foarte clar condițiile care ar fi dus la mai multe persoane vaccinate”, a spus Florin Cîțu.

Care a fost explicația ministrului Sănătății cu privire la certificatul verde

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declara, vineri, că în acest moment nu mai vede necesară urgenţa certificatului verde, şi pentru faptul că în câteva săptămâni speră să se încheie valul 5 al pandemiei de COVID-19.

„În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (…) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie …”, a afirmat Alexandru Rafila.

În opinia ministrului Sănătăţii, certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4, dar pentru asta era nevoie şi de o decizie asumată politic, care n-a fost luată.

Și Cehia renunță la certificatul verde

În Cehia, guvernul instalat recent, a revocat miercuri, 19 ianuarie 2022, un decret care impunea vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale cheie şi a persoanelor de peste 60 de ani, noul executiv explicând că vrea să evite „adâncirea fisurilor” din societate, în timp ce în ţară numărul de infectări a ajuns la o cifră record.

Prim-ministrul Petr Fiala a declarat că guvernul său nu vede motive pentru introducerea vaccinării obligatorii în anumite sectoare, aşa cum plănuia executivul anterior.

„Aceasta nu schimbă poziţia noastră în privinţa vaccinării. Ea este încă, fără îndoială, cel mai bun mijloc de a lupta împotriva COVID-19. Cu toate acestea, nu dorim să adâncim fisurile în societate”, a justificat Fiala într-o conferinţă de presă.

Guvernul precedent dispusese în decembrie ca, din martie 2022, vaccinarea să devină obligatorie pentru personalul din spitale şi centrele de îngrijire, pentru poliţişti, militari şi alte categorii profesionale, precum şi pentru persoanele de peste 60 de ani Anunţul a fost urmat de proteste.

Modificarea de politică în Cehia survine pe fondul unui nou val de infectări, alimentat de varianta Omicron a coronavirusului

Ministerul ceh al Sănătăţii a anunţat că marţi au fost raportate aproape 28.500 de cazuri noi, un record de la începutul pandemiei şi mai mult decât dublu faţă de marţea anterioară.

În acest context, guvernul anticipează că numărul zilnic de infectări va ajunge la circa 50.000 până la sfârşitul lunii.

Pentru a face faţă valului, s-a decis că personalul medical şi din serviciile sociale infectat, dar care nu prezintă simptome de boală, îşi poate continua activitatea. Firmele vor ca această listă să fie extinsă. De asemenea, guvernul condus de Fiala a redus perioadele de carantină şi de izolare, iar din această săptămână a impus testarea obligatorie a angajaţilor în companii.

Cehia a raportat 36.937 de decese de la debutul pandemiei, având una din ratele cele mai ridicate raportat la numărul populaţiei.

Judecata soților Ceaușescu

Adauga un comentariu