National

Ce se întâmplă cu pensiile mici în urma majorării. Surprize neplăcute pentru foarte mulți pensionari

Publicat: 05 oct. 2020
Majorarea pensiilor îi dezavantajează pe cei cu venituri mici
Pensionarii cu venituri mici vor fi nety dezavantajați în urma creșterii cu 14 procente a pensiilor din septembrie

Surpriză neplăcută pentru pensionarii cu venituri mici. Este foarte ușor de aflat ce se întâmplă cu pensiile mici în urma majorării lor. Din nefericire, un calcul simplu scoate la iveală faptul că aceștia sunt dezavantajați de această „mărire”.

Majorarea pensiilor începând cu luna septembrie aduce surprize neplăcute pentru pensionarii cu venituri mici. Astfel, aceștia vor fi dezavantajați de această creștere, fapt ce reiese dintr-un calcul foarte simplu.

Iată ce se întâmplă cu pensiile mici în urma majorării

Odată cu luna septembrie, guvernul a decis majorarea pensiilor cu 14%. Numai că acest fapt face ca pensiile mici să crească cel mai puțin. Pe de altă parte, pensiile mai mari se vor aprecia și mai mult, astfel că se va mări și mai tare diferența dintre ele.

Un calcul simplu ne arată cum sunt dezavantajați pensionarii cu venituri mici. Astfel, după majorarea pensiilor cu 14%, de la o pensie de 1.000 de lei se ajunge la una de 1.140 de lei. În schimb, dacă luăm în calcul o pensie de 5.000 de lei, după majorare se va ajunge la 5.700 de lei.

Iar potrivit datelor Casei Naționale de Pensii, în luna septembrie s-a dublat numărul persoanelor care încasează pensii mai mari de 5.000 de lei.

Se va ajunge la situația în care cei cu pensii mari deja primesc niște bani mai mulți decât au contribuit și deja devin speciali prin aceste majorări. Ceea ce nu este normal. Tocmai de aceea eu am propus conceptul de pensie minimă egală cu salariul minim, 1.450 de lei net, ceea ce ar fi însemnat ca pentru unii să fie o majorare cu 30-40% a pensiilor, iar cineva cu 5.000 de lei pensie se ducea la 5.200 lei pensia, ceea ce însemna 4%”, a explicat analistul economic Iancu Guda.

Cine poate încasa o pensie de peste 5000 de lei

În România, sunt puține domenii de activitate ce asigură o pensie de 5.000 de lei. Totuși, domeniul IT și vânzările se numără printre ele. Asta lăsând la o parte mulți dintre bugetari, parlamentarii, aleșii locali, angajații din armată ori justiție.

În IT, angajații încep cam cu 700-800 de euro și peste șase luni sau un an, în funcție de capacitatea lor de pregătire, pot să își crească acest salariu ajungând cu lejeritate la 5.000 de lei.

Mai există și domeniul vânzărilor, unde putem ajunge la această sumă cumulând o parte fixă și un bonus, în funcție de realizări”, a spus Corina Diaconu, manager la o agenție de recrutare.

Ce ar putea aduce majorarea pensiilor

Conform Casei Naționale de Pensii, peste 1,2 milioane de români, din totalul de aproape 4,7 milioane de pensionari, au primit, în luna septembrie, o pensie mai mare de 2.000 de lei. Însă, analiștii economici cred că această majorare a pensiilor, aplicată de la 1 septembrie, reprezintă un efort financiar prea mare. Bugetul de stat nu ar putea suporta această creștere.

De asemenea, analiștii de la Standard & Poor’s au avertizat că majorarea pensiilor în România, împreună cu alte cheltuieli sociale, vor împinge deficitul bugetar la peste 10% din PIB, unde va rămâne pentru următorii doi ani. De altfel, conform datelor Ministerului Finanțelor, deficitul bugetar a urcat la 5,18%, în România, după primele opt luni din acest an.

Așadar, semnele nu sunt deloc bune coroborat cu ce se întâmplă cu pensiile mici în urma majorării.

Adauga un comentariu