Culinar

Ce se întâmplă dacă bei apă noaptea? E bine sau nu?

Publicat: 20 ian. 2021
pahar cu apa pe noptiera lasat noaptea
Organismul uman pierde tot timpul lichid, prin transpirație și urină. De aceea, e necesar să bem 8 pahare de apă zilnic

Se spune că e bine să bem 2 pahare de apă călduţă dimineaţa, înainte de micul dejun. Lichidul înghiţit imediat după ce ne-am trezit curata organismul şi pune în mişcare sângele şi nu numai. Ce se întâmplă însă dacă bei apa noaptea?

Oamenii de ştiinţă spun că organismul nostru e format din circa 70% apă. O pierdem prin urina şi transpiraţie, motiv pentru care e bine să ne refacem constant „stocul”. Bineînţeles, lichidul este absorbit şi din alimentele pe care le consumăm.

E bine sau nu să bei apa noaptea?

Unele persoane se trezesc noaptea, pentru că le este sete, şi beau un pahar de apă. E bine sau nu? Conform doctorilor, e bine, atât timp cât nu intervine intoxicaţia cu apă. Da, e necesar să bem 8 pahare de apă zilnic, dar să nu bem foarte multă înainte de somn ori în timpul nopţii. Consumul excesiv de apă duce la intoxicaţie şi, în situaţii foarte grave, chiar la deces.

Reţineţi însă că, dacă transpiraţi abundent din vari motive, organismul vostru are nevoie de apă.

„Efectul este uneori invers. Dacă cineva bea mai multă apă decât este necesar, corpul va transpira încercând să scape de cantitatea în exces”, a explicat prof. Mark Whitley, chirurg și fondator al clinicii londoneze care îi poartă numele.

Lichidul consumat în exces noaptea poate duce şi la insomnie

Evident, dacă bem prea multă apă seara şi noaptea, ne trezim pentru a merge la baie. Iar apoi poate interveni insomnia.

„Când adormim, creierul nostru eliberează un hormon anti-diuretic ce încetinește funcția renală și care ne face să uităm de nevoia de a urină în timpul nopții’, a completat Mark Whitley.

Mai mult, excesul de apă duce la schimbări ale nivelului de sare şi de minerale din organism. În consecinţă, rinichii nu vor mai putea funcţiona optim. Bineînţeles, prin exces de apă se intege câţiva litri, nu câteva pahare luate în plus.

Adauga un comentariu