Magazin

Ce se intampla daca fumezi sapte tigari pe zi

Publicat: 03 iun. 2014
1

Un nou studiu publicat in jurnalul „Arthritis Research & Therapy” arata ca numarul de tigari fumate intr-o zi si numarul de ani de cand o persoana este fumatoare influenteaza riscul de a suferi de artrita reumatoida.

Cercetatorii au descoperit ca riscul scade dupa ce persoanele se lasa de fumat, insa riscul continua sa fie mai mare decat in cazul nefumatorilor chiar si la 15 ani dupa abandonarea acestui viciu.

Citeste si: Cresterea taxei pe viciu ar putea scadea numarul de fumatori din Romania

Oamenii de stiinta de la Karolinska Institutet au analizat datele a 34.000 de femei cu varste cuprinse intre 54 si 89 de ani, dintre care 219 sufereau de artrita reumatoida. Rezultatele cercetarii au aratat ca fumatul, chiar si in cantitati mici, este asociat unui risc sporit de a suferi de artrita reumatoida. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care fumeaza intre 1 si 7 tigari pe zi sufera de o dublare a riscului de a dezvolta aceasta afectiune.

Atunci cand cercetatorii au comparat un grup de nefumatori cu femei care au fumat timp de pana la 25 de ani, acestia au descoperit ca riscul crestea pe masura ce durata totala a viciului era mai mare.

Citeste si: Studiu socant! Nu ai sa crezi cati romani mor pe ora din cauza frumatului

Persoanele care incetau sa fumeze prezentau o reducere a riscului de a suferi de artrita reumatoida, iar acest risc continua sa se reduca in timp. Dupa 15 ani de la renuntatul la fumat, riscul scazuse cu o treime, insa continua sa fie mai mare decat in cazul persoanelor nefumatoare.

„Renuntarea la fumat este importanta din numeroase motive de sanatate, printre care se numara si riscul sporit de a suferi de artrita reumatoida la care se expun fumatorii. Deoarece acest studiu arata ca riscul continua sa fie sporit chiar si la ani buni dupa renuntarea la fumat ofera un nou motiv pentru incetarea acestui viciu si subliniaza importanta convingerii femeilor sa nu inceapa sa fumeze”, a concluzionat Daniela Di Giuseppe, coordonatoarea acestui studiu.

Citeste si: Cresterea accizelor a scazut consumul de tutun in randul iesenilor
Adauga un comentariu