Magazin

Ce se intampla daca tii post doua zile pe saptamana. Efectele sunt UIMITOARE!

Publicat: 03 mart. 2015
Dieta 5:2, caracterizata prin post si infometare timp de doua zile pe saptamana, stimuleaza longevitatea si ii ajuta pe oameni nu doar sa slabeasca, ci si sa se protejeze fata de o serie de maladii grave, precum diabet, cancer si Alzheimer, potrivit unui nou studiu, citat de dailymail.co.uk. Creata de nutritionistul Michael Mosley, aceasta dieta consta in reducerea aportului caloric, la doar 500 de calorii pentru femei si 600 de calorii pentru barbati, timp de doua zile neconsecutive in fiecare saptamana. In celelalte cinci zile, nu exista constrangeri alimentare, iar adeptii acestui tip de regim alimentar mananca in mod normal.
Noul studiu arata ca beneficiile pentru sanatate ale dietei 5:2 se mentin si atunci cand adeptii ei respecta principiul „postului si infometarii” intr-o zi si mananca peste medie in ziua urmatoare. Totusi, beneficiile acestei diete se mentin doar daca oamenii nu isi sporesc aportul zilnic de antioxidanti – care se gasesc in concentratii mari in „super-alimente” precum aronia, vitamina C si suplimente de vitamina E. Pe parcursul unei perioade de trei saptamani, cei 24 de participanti au alternat zilele in care au primit 25% din aportul caloric zilnic cu cele in care au primit 175% din aportul caloric. Studiul, realizat de cercetatorii de la Universitatea Florida din Statele Unite, a avut in vedere schimbarile de greutate, presiune arteriala, ritm cardiac si glicemie suferite de participanti vreme de 10 saptamani.
Ei au monitorizat si concentratia de colesterol, markerii de inflamatie si genele implicate in productia celulelor cu rol protector. De asemenea, savantii americani au descoperit ca postul intermitent a scazut concentratiile de insulina la participanti, fapt care inseamna ca dieta 5:2 ar putea avea si efecte antidiabetice. Pentru a testa rolul suplimentelor cu antioxidanti, participantii au repetat acest regim alimentar, dar au inclus si vitamina C si vitamina E. La capatul a trei saptamani, cercetatorii au analizat aceleasi criterii de sanatate. Ei au descoperit ca nivelul proteinelor sirtuine, precum SIRT3, dar si o alta, SIRT1, aveau tendinta de a creste, ca rezultat al acestei diete. Totusi, atunci cand participantii au primit suplimente cu antioxidanti, in plus fata de dieta, unele dintre aceste efecte benefice au disparut. Noul studiu pare sa confirme o serie de cercetari anterioare, care spun ca „inundarea” organismului cu antioxidanti contracareaza efectele benefice ale postului si exercitiilor fizice.


loading...

Adauga un comentariu