Actualitate

Ce se întâmplă dacă usuci rufele în casă. E mai grav decât ți-ai fi închipuit

Publicat: 02 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se întâmplă dacă usuci rufele în casă. E mai grav decât ți-ai fi închipuit
Persoanele care usucă rufele în locuință pun sănătatea familiei în pericol

Multă lume face acest lucru dar iată ce se întâmplă dacă usuci rufele în casă, fie că faci asta pe un uscător extensibil ori pe calorifer. Atunci când faci asta, apa din articolele de îmbrăcăminte se evaporă în casă și pot apărea probleme respiratorii.

Persoanele care usucă rufele în locuință pun sănătatea familiei în pericol. Potrivit specialiştilor, această metodă este foarte periculoasă pentru sănătate deoarece, ulterior, apar probleme respiratorii. Iar în acest caz, copiii sunt afectați mult mai rapid decât adulții. Acest lucru, cu timpul, provoacă astm și alergii, iar simptomele includ tuse, oboseală constantă, iritație la nivelul ochilor, gâtului și pielii, dureri de cap sau greață.

Ce se întâmplă dacă usuci rufele în casă

Profesorul David Denning de la Universitatea din Manchester declara că a avut mulţi pacienţi cu spori Aspergillus. Iar aceasta se întâmplă din cauza uscării rufelor în casă.

O rundă de rufe spălate conţine aproape doi litri de apă, care sunt eliberaţi în camera. Cei mai mulţi dintre noi suntem imuni la infecţiile care cresc în aceste condiţii de umezeală, sau au un organism care poate lupta împotriva infecţiei. Cu toate acestea, pacienţii cu astm pot avea probleme cu tusea şi dificultăţi de respiraţie, iar la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi pacienţii cu cancer trataţi cu chimioterapie şi pacienţii cu SIDA cât şi cei cu boli autoimune, ciuperca respectivă poate provoca aspergiloză pulmonară. Este o afecţiune care poate provoca leziuni pulmonare incurabile şi uneori fatale”, a declarat acesta.

David Denning recomandă că rufele să fie uscate afară sau dacă acest lucru nu este posibil şi trebuie puse pe calorifer, atunci să fie ales unul cât mai departe de dormitor şi de living, locurile unde ne petrecem cel mai mult timp.

Ideal ar fi să folosești un uscător de rufe

Dacă mașină ta de spălat nu este deja dotată cu această funcție, poți achiziționa separat un uscător de rufe. Dispozitivul îți poate usca toate hainele într-un timp scurt, astfel că nici nu va mai trebui să stai o zi întreagă cu hainele întinse prin locuință.

Desigur, un uscător de rufe standard are dimensiunile unei mașini de spălat, astfel că este posibil să nu dispui de acest spațiu în baie. Însă îl poți instala pe holul apartamentului, chiar dacă această alegere se poate dovedi inestetică.

Totuși, exisă diverse alte variante de uscătoare electrice care te pot ajuta să economiseșți spațiu. Și ne referim aici la panouri radiante ori la uscătoare electrice portabile. Un astfel de uscător are o pompă de aer puternică, un spațiu generos pentru agățat rufe și cu o husă termică, astfel încât să izolezi rufele umede de restul încăperii. Deși este un dispozitiv pliabil, atunci când îl pui în funcțiune ocupă destul de mult spațiu.

Cea mai bună soluție este dezumidificatorul

Funcția primară a unui dezumidificator casnic este aceea de a reduce excesul de umiditate din locuința ta. Astfel, poți continua să usuci rufele în casă așa cum o făceai și înainte, fără a te teme însă de efectele secundare nocive. Și poți alege dezumidificatorul în funcție de mărimea locuinței tale și îl poți regla astfel încât să ai în orice anotimp nivelul de umiditate optim pentru sănătatea ta.

Desigur, un dezumidificator nu este gândit neapărat că un dispozitiv pentru uscarea rufelor. Totuși, există suficiente modele care dispun și de această funcție. Iar unele dintre acestea sunt chiar foarte performante, fiind de mare ajutor pentru uscarea rufelor în casă într-un timp scurt și fără a vă pune sănătatea în pericol.

Așadar, acum că știi ce se întâmplă dacă usuci rufele în casă, ar fi bine să găsești ce mai bună variantă pentru a-ți proteja sănătatea dar și pe cea a familiei.

Adauga un comentariu