Stiri si curiozitati

Ce se întâmplă după ce mori: Iată ce spune tradiția ortodoxă

Publicat: 25 oct. 2021
sufletul unei femei care a murit
Potrivit tradiției ortodoxe, la 40 de zile de la moartea unui om, sufletul acestuia ajunge în fața lui Dumnezeu.

Multă lume se întreabă „ce se întâmplă după ce mori?”. Ei bine, răspunsul îl veți găsi chiar în rândurile următoare.

Potrivit tradiției ortodoxe, la 40 de zile de la moartea unui om, sufletul acestuia ajunge în fața lui Dumnezeu. Aici are loc judecata particulară. Până în acest punct, însă, sufletul omului trece prin diferite experiențe. Duhovnicii spun că trupul omului se întoarce în pământul „din care este făcut”, iar sufletul va dăinui veșnic. De aceea, au loc două judecăți: particulară și universală, care va avea loc la sfârșitul lumii. Iată ce spune părintele Ilie Cleopa că întâmplă cu sufletul omului.

Ce se întâmplă după ce mori: Explicația părintelui Ilie Cleopa

Duhovnicul de la mănăstirea Sihăstria este de părere că sufletul omului va trece prin multe experiențe, până să fie judecat.

„În ziua întâi, când moare omul, sufletul lui stă acolo unde a ieşit din trup, şi dacă trupul este acolo, îl ţine îngerul de la botez lângă trup timp de 24 de ceasuri. Să zicem că trupul e pe o laiţă sau în sicriu, sau pe catafalc, sau pe o masă. Îngerul nostru de la botez, care este ajutătorul nostru până la moarte, ne păzeşte şi stă o zi şi o noapte lângă trup”, explică părintele Cleopa.

În ziua următoare, sufletul omului va fi plimbat prin toate locurile în care a fost de-a lungul vieții.

„În această zi, îngerul păzitor duce sufletul pe unde a umblat toată viaţa, chiar dacă ar fi înconjurat el globul pământesc de o mie de ori. Sufletul merge ca gândul şi ca fulgerul”, adaugă părintele.

Cea de-a treia zi este marcată de vămile văzduhului. Acest lucru înseamnă că sufletul urcă la cer, însă trebuie să treacă prin 24 de vămi.

„În ziua aceasta i se dau sufletului încă şase îngeri, care cu cel de la Botez sunt şapte, şi îşi începe călătoria spre cer, că are de trecut vămile văzduhului. La ele suntem cercetaţi de cele mai mari căpetenii ale iadului pentru toate faptele, toate cuvintele şi toate gândurile.

Deci, în ziua a treia, după ce a trecut vămile, însoţit de cei şapte îngeri, sufletul ajunge la Prea Sfântul Dumnezeu, la Scaunul Prea Sfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi”, explică Ilie Cleopa.

Ce se întâmplă cu sufletul după moarte – de la ziua 4 la ziua 40

Apoi, sufletul omului va petrece șase zile în Rai, unde va vedea toată frumusețea care îl înconjoară. În cea de-a noua zi, sufletul iarăși vine înaintea lui Dumnezeu și este trimis în Iad. De această dată, va sta 30 de zile și va vedea toate chinurile la care ar putea fi supus.

„Şi merge prin iad cu iuţeala fulgerului şi nu mai pridideşte să vadă atâtea munci şi atâtea chinuri cu care se muncesc sute de popoare care n-au cunoscut pe Dumnezeu şi mii şi milioane de creştini care, deşi L-au cunoscut, L-au supărat şi n-au făcut voia Lui.

Şi când trece prin iad, i se dau sufletului un fel de îngeri, care sunt un fel de gardă a lui Dumnezeu, numiţi zapcii. Şi îngerul de la botez merge cu el neîncetat”, descrie părintele călătoria în iad.

În ziua cea de pe urmă, ziua 40, îngerii iau sufletul omului și îl aduc în fața lui Dumnezeu. Abia acum are loc judecata particulară. Ea se referă la toate faptele pe care le-a făcut omul pe parcursul vieții sale. Aici se decide dacă sufletul va merge în Rai sau în Iad, unde va dăinui veșnic.

„Şi atunci se face judecata particulară a sufletului, adică judecata prin care rânduieşte Dumnezeu unde va sta sufletul până la judecata universală, sau la bine, sau la rău”, conchide Ilie Cleopa.

Comentarii
Adauga un comentariu