Lifestyle

Ce se întâmplă in corpul nostru dacă mancam struguri în fiecare zi

Publicat: 09 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se întâmplă in corpul nostru dacă mancam struguri în fiecare zi

Daca mancam struguri in fiecare zi, vederea și memoria vor deveni mai puternice, iar starea de spirit va fi mai mare. Dar strugurii au și o parte întunecată.

Un sfert din valoarea zilnică a vitaminei C, aproape o treime din valoarea zilnică a vitaminei K și, de asemenea, doze decente de vitamine B, fibre, potasiu, cupru – asta este ceea ce primești prin consumul de 150g de struguri. Dar aceste nu sunt toate beneficiile pe care le primesti mancand struguri.

Care sunt beneficiile strugurilor

1. Ajută la menținerea tinereții

Strugurii conțin o cantitate imensă de flavonoide și alți antioxidanți . Sarcina principală a tuturor acestor substanțe nutritive este combaterea radicalilor liberi care deteriorează moleculele de organe și țesuturi, provocând mutații și îmbătrânire accelerată. Adică, atunci când mâncați struguri, ajutați corpul să rămână tânăr mai mult timp.

2. Strugurii reduc riscul bolilor cronice

Stresul oxidativ declanșează adesea dezvoltarea unor boli precum diabetul, tulburările cardiovasculare sau disfuncțiile creierului. Antioxidanții reduc numărul de radicali liberi și ajută la repararea celulelor deteriorate.

3. Protejează împotriva cancerului

S-a dovedit că resveratrolul antioxidant, care se găsește în struguri, se blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase în organism. Acest lucru este valabil mai ales pentru oncologie:

  • colon;
  • prostată;
  • sân;
  • plămâni;
  • piele.

Unele studii arată ca pentru a obține un efect anti-cancer evident, este suficient să mâncați 150-450 g de struguri pe zi.

4. Scade nivelul colesterolului „rău”

Acest efect este setat  atunci când se folosesc fructe de pădure din soiuri roșii și negre.

5. Strugurii pot reduce glicemia

Sună oarecum paradoxal, pentru că toată lumea știe că strugurii sunt un produs dulce, literalmente izbucnind cu glucoză. Dar cantitatea de zahăr din fructe de padure nu este principalul indicator. Indicele glicemic (IG) este mult mai semnificativ .

Arată cât de puternic crește un anumit aliment nivelul zahărului din sânge. Deci, strugurii au un indice glicemic chiar mai scăzut decât orezul fiert, cartofii de jachetă sau fursecurile cu fulgi de ovăz.

Mai mult, datorită compușilor pe care îi conține, strugurii chiar reduc cantitatea de glucoză din sânge. De exemplu, același resveratrol antioxidant crește  sensibilitatea organismului la insulină, adică ajută celulele să absoarbă mai activ zahărul.

Prin urmare, strugurii sunt o modalitate bună de a proteja împotriva nivelului ridicat de zahăr din sânge.

Când și cui sunt dăunători strugurii

În general, strugurii nu sunt doar sănătoși, ci și siguri. Pentru aproape toată lumea – cu rare excepții.

Medicii încă recomandă nu mâncați fructe de pădure și nu le limitați numărul:

  • Copii sub 5 ani. Acest lucru se datorează faptului că copilul poate înghiți boabele și sufoca.
  • Femeile gravide și mamele care alăptează. Nu există date care arată că strugurii pot dăuna unui copil. Dar oamenii de știință în acest caz preferă să se joace în siguranță.
  • Oamenii care se pregătesc pentru operație. Strugurii pot încetini coagularea sângelui și, prin urmare, cresc riscul de sângerare. Este mai bine să renunțați la aceste fructe de pădure cu câteva săptămâni înainte de operație.
Tags:
Adauga un comentariu