Boli si tratamente

Ce se intampla in organism la 20 de minute dupa ce ai terminat de fumat ultima tigara

Publicat: 12 mart. 2016
7
De la canalele din urechile noastre, pana la vasele de sange ale sistemului circulator, fumatul afecteaza aproape orice parte a corpului nostru. Pentru dependentii de nicotina, renuntarea la fumat poate fi o sarcina foarte grea si este mai mult ca sigur ca organismul a fost deja afectat. Cele mai noi studii arata ca efectele pozitive incep sa se vada chiar la cateva minute dupa ce renunti la fumat.
Realizatorii studiului au construit si o cronologie a schimbarilor care apar in corpul nostru incepand cu cateva minute de cand nu mai inhalezi fumul de tigara.  

Si fumatul pasiv te poate imbolnavi! Iata ce afectiuni risti
 
20 de minute: In timpul fumatului, fumul si nicotina intra in fluxul sanguin si cresc tensiunea arteriala si pulsul. Dupa terminarea tigarii, atat tensiunea, cat si pulsul, revin la normal.
8 ore: Odata cu fiecare fum tras, in corpul uman intra nicotina si monoxidul de carbon. Abia dupa 8 ore nivelul de oxigen revine la normal.
24 de ore: La doar o zi dupa ultima tigara fumata, plamanii incep sa elimine mucusul si reziduurile aparute in urma fumatului. 
48 de ore: Nicotina este ingredientul principal al tutunului si este elementul care cauzeaza dependenta. Fumatul reduce, de asemenea, simtul gustului si al mirosului. La doua zile de la ultima tigara, nicotina este eliminata din corp si simturile tale incep sa revina la normal. 

Fumatul iti strica creierul
 
De la 2 la 12 saptamani: Fumatul afecteaza circulatia sangelui si reduce capacitatea de realizare a efortului fizic. Acest lucru afecteaza, de fapt, intreaga stare de sanatate. Renuntarea la fumat te ajuta sa iti imbunatatesti capacitatea de a face sport si te ajuta sa respiri mai bine. 
De la 3 la 9 luni: La cateva luni dupa renuntarea la fumat, sanatatea incepe sa revina la normal. Abia de acum incolo tusea, respiratia greoaie si problemele pulmonare incep sa se diminueze, datorita faptului ca plamanii se insanatosesc.
1 an: Fumatul afecteaza arterele prin depunerea de mucus pe peretii acestora, fapt care poate conduce la accidente cardiace, accidente vasculare cerebrale si angina pectorala. La un an dupa renuntarea la fumat riscul de dezvoltare a unei afectiuni cardiace scade cu 50% fata de procentul existent in cazul unui fumator.

Fumatul accelereaza evolutia parodontozei
 
sursa: gandul.info
Adauga un comentariu