Magazin

Ce se va intampla atunci cand vei calatori cu avionul. „Zborurile vor fi foarte NEPLACUTE”

Publicat: 10 apr. 2013
1

Avertisment venit din partea oamenilor de stiinta pentru cei care sunt amatori ai calatoriilor cu avionul. Zborurile vor deveni mai neplacute din cauza incalzirii globale, care destabilizeaza curentii de aer la altitudinile la care zboara avioanele comerciale.

Anual, sute de pasageri sunt raniti in urma turbulentelor atmosferice, existand si decese. De asemenea, aceste turbulente provoaca daune aeronavelor si costa industria aviatica aproximativ 115 milioane de euro anual, scrie AFP, citata de antena3.ro.

„Schimbarile climatice nu duc doar la incalzirea suprafetei Pamantului, ci genereaza si schimbarea vanturilor atmosferice aflate la 10 kilometri deasupra solului, distanta la care zboara avioanele”, explica Paul Williams, coautor al acestui studiu si specialist in cadrul National Centre for Atmospheric Science de la Universitatea Reading din Anglia.

„Schimbarile fac atmosfera mai vulnerabila la instabilitatea ce duce la aparitia turbulentelor”, a explicat cercetatorul.

„Rezultatele studiului nostru ne indica urmatoarea situatie: semnul de „legati centurile” va fi aprins mult mai des decat acum”, a continuat specialistul.Studiul nostru sugereaza ca in deceniile care urmeaza vom vedea semnul «legati centurile» aprins mult mai des decat acum”, a mai spus specialistul.

Cercetatorii au folosit, pentru realizarea acestui proiect, un supercomputer pentru a simula jet stream-ul din Atlanticul de Nord, un vant puternic aflat in partea superioara a atmosferei ce este cauzat de diferentele de temperatura dintre aerul Arctic si cel tropical.

Adauga un comentariu