Magazin

Ce semnificatie are culoarea pasaportului. Sigur nu stiai asta

Publicat: 08 mai 2016
1
Culoarea pasaportului este cel mai adesea legata de geografie si politica. Cu toate ca Organizatia Internationala a Aviatiei Civile (ICAO) emite orientari cu privire la dimensiunea si formatul dorite, guvernele pot alege forma si culoarea documentului lor national, cu una dintre cele patru culori admise: rosu, verde, albastru sau negru. 
Verde
Pentru unele tari, alegerea culorii se refera la o religie predominanta. Tarile musulmane, incluzand Marocul, Pakistanul si Arabia Saudita, au pasapoarte verzi, culoare avand legatura cu Islamul: verdele este considerata culoarea preferata a Profetului Mohamed, care se spune ca purta mantie si turban in nuante de verde.
Rosu
Pasapoartele rosii ar putea face aluzie la un trecut comunist: Slovenia, China, Serbia, Letonia, Romania, Polonia, Georgia, toate au pasapoarte rosii. Si multe dintre tarile nordice au pasapoarte rosii, dat fiind faptul ca rosul era o culoare populara in epoca vikingilor si poate fi regasita pe multe dintre steagurile nationale. Pasapoartele din unele tarile din Uniunea Europeana au, de asemenea, o nuanta de visiniu. 
Albastru
Pasapoartele SUA sunt in prezent albastre, dar abia din anul 1976, cand au fost schimbate cele verzi, pentru a se potrivi cu nuanta din steagul american. Statele membre ale Comunitatii Caraibelor (CARICOM) toate au pasapoarte albastre, cel mai probabil datorita locatiei lor geografice, in mijlocul oceanelor si in largul coastelor, si un bloc subregional de tari sud-americane (Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay si Venezuela), toate au pasapoarte albastre, pentru a-si marca afilierea la Mercosur, o uniune vamala.
Negru
Pasapoartele negre sunt cele mai rare. Unele natiuni africane au, de obicei, pasapoarte negre (Ciad, Republica Democrata Congo, Zambia, Botswana, Burundi, Gabon, Angola, Malawi), la fel ca tarile in care negrul joaca un rol proeminent: pasaportul Noii Zeelande este negru, de exemplu, data fiind conexiunea cu negru – culoare nationala.
Adauga un comentariu