National

Ce spun fostii consilieri despre presedintele Basescu

Publicat: 28 mai 2015
1
Portretul pe care fosta purtatoare de cuvant de la Cotroceni i l-a facut in cartea sa fostului presedinte a fost total diferit de cel al unor fosti consilieri prezidentiali. Fostii consilieri prezidentiali, Sebastian Lazaroiu, Iulian Fota si Valeriu Turcan au povestit cum era Traian Basescu ca presedinte. De asemenea, Teodor Baconschi a aratat, pentru Evenimentul Zilei, ca relatia cu Basescu nu a avut niciodata „accente triviale”.
Sebastian Lazaroiu: „Cartea dnei Saftoiu e un pretext bun ca sa vorbim eventual despre ce a facut Traian Basescu in cei zece ani de mandat. Pe mine chiar nu ma intereseaza cancanurile. Dna Saftoiu a fost doi ani la Cotroceni, eu am fost sapte ani, Iulian Fota a fost sase ani, Valeriu Turcan cinci ani. (…) Eu recunosc ca presedintele trebuia sa ma dea afara de multe ori. Si cred ca si pe multi dintre colegii nostri. Dar a fost foarte tolerant cu noi, ca mai greseam si noi, si-n interior, si-n comunicarea publica. Cand ne certa, avea un stil aparte. O facea foarte bland, din priviri”.
Iulian Fota: „Dupa sase ani de lucru cu presedintele Traian Basescu nu cred ca trebuie sa citesc cartea Adrianei Saftoiu ca sa stiu cum a fost Traian Basescu (…) Aavea acest bun obicei al sefului, de a-si asuma decizii si a-si proteja angajatii. Asta dadea sistemului de securitate al tarii incredere, stiau ca Traian Basescu nu e fricos, poti sa pleci cu el la razboi si, doi, daca iese prost, intelege ca responsabilitatea e a lui si si-o asuma. Niciodata Traian Basescu nu a pus pe carca sistemului de securitate nationala consecintele mai putin favorabile ale unor decizii. Mai e un aspect de discutat. O parte dintre cei care s-au suparat de-a lungul timpului pe Traian Basescu sunt cei care si-au dat seama ca nu-l pot remorca pe Traian Basescu. In cartea doamnei Saftoiu, inclusiv povestea cu numirea sefilor de la servicii e ciudata rau de tot. Vorbim de 2007, imposibil sa cred ca Traian Basescu nu invatase pana atunci procedurile de numire„.
Valeriu Turcan: „E mult dramatism in cartea dnei Saftoiu. Si eu m-am confruntat cu astfel de stereotipuri – e adevarat ca tipa, urla? Nu! E clar ca toate aceste lucruri plecau de undeva si se adunau. Eu zic ca este un meci, un conflict vizibil intre Adriana Saftoiu si pana la urma fostul ei sef si mi se pare ca e o incercare de capitalizare politica”.
Cristian Diaconescu, care a condus Cancelaria Prezidentiala, a insistat, in emisiunea „Evenimentul Zilei”, difuzata de postul B1, pe regulile stricte de la Palatul Cotroceni si pe faptul ca relatiile intre seful statului si consilierii sai erau institutionalizate. El a relatat ca la seful statului se putea intra doar anuntand in prealabil sefa de cabinet, care-i chema in anticamera pe cei invitati si apoi confirma ca pot sa intre in cabinetul presedintelui.
Adauga un comentariu