Boli si tratamente

Ce spun gatul si bratele despre problemele cu care ne confruntam

Publicat: 15 apr. 2017
7
Partile corpului ne transmit semnale atunci cand buna functionare a organismului nostru este in pericol, insa, de multe ori, nu le dam atentie si credem ca sunt dureri normale. Gatul, umerii, bratele, coatele pot spune multe lucruri si despre starile noastre sufletesti.
In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, partile corpului nostru sunt extrem de importante si nu transmit doar neplacerile fizice, dar si anumite stari sufletesti sau sentimente referitoare la oameni sau situatii. ,,De multe ori, starile noastre sufletesti dezechilibrate pot provoca, in timp, boli psihosomatice. Adica energiile negative produc stari chimice in corp, pe care le vom resimti la un moment dat si ca neplaceri fizice. Gatul, umerii, bratele, coatele, mainile, degetele sau spatele (centre importante ale sistemului nervos) transmit un semnal specific”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.
Din punct de vedere al psihicului, problemele fiziologice aparute in zona gatului ne atrag atentia asupra flexibilitatii de a vedea situatiile, persoanele, solutiile posibile din mai multe perspective. Aceasta capacitate ne ajuta sa intelegem care este abordarea cea mai potrivita, atat situatiei, cat si personalitatii noastre. Daca ramanem „fixati” asupra unei singure perspective, asupra unui singur punct de vedere, atunci gatul nostru are de suferit, manifesta dureri, „intepeniri”. 
,,Manifestarile fiziologice interioare de la nivelul gatului au legatura cu limbajul verbal si nonverbal, cu capacitatea noastra de a spune ce ne doare, de a refuza, de a riposta atunci cand suntem abuzati, cu puterea de a ne exprima nevoile, de a cere, cu capacitatea de a ne exprima verbal emotiile si cu creativitatea de a gasi cea mai utila modalitate de comunicare. Noi comunicam atunci cand rostim cuvinte, dar si cand tacem, deci nu se pune problema existentei unei stopari a comunicarii, ci este vorba despre a mentine un echilibru intre comunicarea verbala si cea nonverbala (prin care transmitem oricum o parte mult mai mare din mesaj). Daca in zona capului iau nastere credintele noastre despre sine, despre viata, se contureaza visurile noastre, sunt analizate si puse in aplicare deciziile si pasii necesari obiectivelor noastre, gatul este expresia capacitatii si deschiderii noastre mentale catre a explora mai multe aspecte ale obiectivului nostru, de a comunica cu cei din jur, in vederea intelegerii tuturor factorilor, de a cere ajutorul atunci cand este necesar”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
Umerii au legatura cu dorinta noastra de a purta responsabilitatea dezvoltarii si atingerii obiectivelor de viata. ,,Atunci cand umerii sunt afectati in vreun fel, au o postura ”cazuta”, arata ca ne simtim impovarati, ca avem tendinta sa preluam si din responsabilitatiile altora sau ca, pur si simplu, ne incarcam singuri cu prea multe sarcini de facut”, afirma specialistul.
,,Bratele au legatura cu capacitatea noastra interioara de a primi sau a imbratisa oamenii si situatiile, provocarile, schimbarile, in sensul de acceptare prin si cu iubire. Totodata bratele simbolizeaza metaforic ”aripile” noastre, adica ne arata cata dorinta de ”zbor”, respectiv de crestere, de evolutie personala, invatare si schimbare avem, cata forta, echilibru si libertate simtim si ne acordam pentru a inainta in viata”, mai spune psihologul Laura Maria Cojocaru.
Coatele reprezinta o parte fiziologica care flexibilizeaza bratul, ,,deci arata si capacitatea noastra interioara de a face schimbari in viata, atunci cand este necesar, directiile, credintele, comportamentele, ”uneltele” (resursele interioare si exterioare) pe care le folosim”, crede psihologul.
Mainile vorbesc despre sentimentul nostru de utilitate legat de o situatie sau o persoana. ,,Un sentiment de neputinta legat de capacitatea de a duce la bun sfarsit ceva anume, de a ajuta, de a sustine ceva sau pe cineva, se reflecta in zona mainilor, prin dureri, tremurat, moleseala – ”scapam lucrurile din maini” si la propriu si la figurat – sau alte aspecte chiar mai grave”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.
In opinia psihologului, spatele are legatura cu trecutul, cu a ”cara in spate” greutatile vietii (reale sau interpretate ca fiind greutati), cu sentimentul de a fi ”atacati pe la spate” si cu nevoile noastre de sustinere emotionala si de securitate. ,,Neplacerile din  partea de sus a spatelui ne indica existenta unor asteptari exagerate ca alte persoane sa ne sustina din punct de vedere afectiv si acumularea unor stari de furie reprimata atunci cand aceste asteptari nu ne sunt implinite. Zona lombara ne vorbeste despre refuzul de a ne detasa emotional sau faptic de trecut. Partea de jos a spatelui ne arata o frica prezenta sau de viitor , care poate fi legata de insecuritatea financiara si, in general, de tot ce tine de latura materiala a vietii”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.
Adauga un comentariu