International

Ce spun grecii despre un eventual GREXIT

Publicat: 03 iul. 2016
1

Majoritatea grecilor se declara in favoarea mentinerii tarii lor in Uniunea Europeana (UE) si nu doreste organizarea unui referendum ca in Marea Britanie, potrivit unui sondaj publicat sambata.

La intrebarea daca sunt „pentru sau contra organizarii unui referendum“ in Grecia, 54% dintre persoanele chestionate au raspuns „contra“, 38% au raspuns „pentru“, iar 8% nu au raspuns, potrivit anchetei institutului Alco, efectuata pe un esantion reprezentativ de 1.000 de persoane, intre 27 si 30 iunie, si publicata de cotidianul „Parapolitika“, relateaza agentia France Presse.

Potrivit acestui sondaj, 48,3% dintre subiecti sunt „in favoarea mentinerii“ tarii in UE, 39,4% „pentru iesirea ei“, iar 12,3% nu au raspuns.

Traditional proeuropeni, numerosi greci si-au pierdut in ultimii ani increderea in UE dupa sapte ani de masuri de austeritate extrem de dure impuse de creditorii internationali ai tarii, UE si FMI.

Sondajul Alco a fost efectuat la un an dupa organizarea la 5 iulie 2015 de catre stanga radicala Syriza, la putere, a unui referendum privind masurile de austeritate impuse la acea data de creditorii tarii.

Cu prilejul consultarii populare, 62% dintre greci au raspuns „nu“ masurilor, cum recomandase premierul Alexis Tsipras care a subliniat insa ca votul negativ „nu inseamna o rupere de Europa, ci revenirea la Europa valorilor si a democratiei“. O saptamana mai tarziu, Alexis Tsipras a fost nevoit sa accepte prelungirea masurilor de austeritate, tara aflandu-se in pragul falimentului.

Adauga un comentariu