Actualitate

Ce spun medicii despre carnea de porc, care in ultimii ani a fost promovata intens ca fiind nesanatoasa

Publicat: 14 apr. 2020
Ce spun medicii despre carnea de porc
Ce spun medicii despre carnea de porc

Ce spun medicii despre carnea de porc. Medicii ne asigură că putem mânca liniştiţi carne de porc, chiar şi slăninuţa, atât timp cât suntem cumpătaţi. Cunoscutul medic nutriţionist Mihaela Bilic desfiinţează miturile legate de carnea de porc. Aceasta precizează că nu exista niciun argument pentru care aceasta nu ar trebui inclusă în alimentaţia copiilor.

Carnea de porc a fost promovată intens în ultimii ani ca fiind nesănătoasă. De asemenea, a fost considerată a sta la bază mai multor probleme de sănătate. Numai că aceasta ar fi chiar mai sănătoasă decât alternativa recomandată până acum de nutriţionişti: carnea de vită sau de pasăre.

Ce spun medicii despre carnea de porc

Carnea de porc este preferabilă celei de vită chiar şi la vârste foarte mici. Grăsimea de porc este mai puţin saturata şi mai sănătoasă decât cea de vită.

„Porcul nu este un animal rumegător, ci monogastric, fiind 94% compatibil cu omul. Cum digera un copil carnea de porc nu o va digera pe cea de vită. Important este să alegi o bucată slabă de porc.

De exemplu, muşchiul de porc este mai slab decât orice bucată de carne de vită. Muşchiuleţul este mai slab şi decât pulpa de pui. Dacă porcul este hrănit corect şi este crescut în aer liber, carnea lui are şi omega 3”, spune dr. Mihaela Bilic.

Slăninuța, sănătoasă ca uleiul de măsline

„Se poate vedea cu ochiul liber că grăsimea de porc este bogată în acizi graşi mononesaturați similari cu uleiul de măsline. Gândiţi-vă cum arată slăninuţa, în ce fel este de fragedă. În momentul în care o laşi la temperatura ambiantă devine moale, exact ca uleiul de măsline. Când stă pe masa e lichid, când îl pui la frigider precipită.

Ca şi gust, slăninuţa este plăcută, poate fi mâncata. Dar seul de oaie, de exemplu, ori grăsimea de vită este atât de greţoasă şi de tare încât arata clar cât este de saturată. Nimeni nu poate mânca o bucată de grăsime de vită aşa cum mâncăm o fâşie de slăninuţă”, a adăugat nutriţionistul.

Ce spun medicii despre carnea de porc. Doza face otrava

„Mâncarea nu trebuie să fie nici perfectă, nici ideală, nici excesiv de sănătoasă. Noi, oamenii, am fost lăsaţi de natură să împărţim produsele în două categorii: comestibile sau necomestibile. Alimentele ori sunt bune de mâncat, comestibile, deci sănătoase, ori nu sunt comestibile, nu sunt sănătoase, nu le mâncăm. Între acestea două nu exista grade de comparaţie.

A vrea noi să inventăm un aliment mai sănătos ca altul este de-a dreptul stupid. După cum scrie în cărţile de nutriţie, doza face otrava. Dacă ne propunem să mâncăm excesiv de sănătos şi mâncăm numai seminţe de in, bineînţeles că ne vor face rău. Alimentaţie sănătoasă înseamnă moderaţie ca şi cantitate şi diversitate. Deci, important este să mâncăm puţin din tot”, ne-a mărturisit dr. Mihaela Bilic.
Adauga un comentariu