Actualitate

Ce spune Adrian Severin, fostul ministru de Externe, despre un eventual atac al Iranului la adresa Israelului: „Nu cred că la acest moment este posibil” – VIDEO

Publicat: 27 iul. 2022
Ce spune Adrian Severin fostul ministru de Externe despre un eventual atac al Iranului la adresa Israelului Nu cred că la acest moment este posibil - VIDEO
Adrian Severin, fostul ministru de Externe al României

Astăzi, 27 iulie 2022, în Studioul BZI LIVE a fost programată o nouă ediţie interesantă pentru toţi românii de pretutindeni. Fostul europarlamentar Adrian Severin a discutat despre eventualitatea unui atac al Iranului la adresa Israelului.

„Comparaţia nu este un argument, ci toate au limitele lor. Eu mă gândesc că atâtea țări arabe au spus că Israelul trebuie ras de pe faţa pământului. Mişcarea din Palestina a spus acelaşi lucru. În esenţă, politica este arta posibilului. Orice este posibil. Oruientul Mijloc ne demonstrează că este loc pentru orice posiblitate. Acum se produce o apropiere între Iran şi Arabia Saudită. Raportul de forţe se va schimba. Arabia Saudită se apropie de Israel, Egiptul nu mai zic. Arabii zic că e mai profitabil să se înţeleagă cu Israelul decât să se războiască”, a transmis Adrian Severin, în exclusivitate pentru BZI LIVE.

Adrian Severin, despre un atac al Iranului la adresa Israelului

Fostul ministru de Externe al României a precizat că în momentul de faţă, în opinia lui, nu este posibil un atac nuclear al Iranului la adresa Israelului. De asemenea, oficialul afirmă că totul face parte doar dintr-un joc retoric.

„Ce vedem sunt schimbări politice reale, ce lasă în urmă o inerţie retorică. Eu cred că această referire la arma nucleară din partea Iranului reprezintă un joc retoric pe frontul psiho-politicii. Iranul nu se gândeşte serios să intre un război nuclear, pentru că Israel nu ar fi singurul. Adversarii vor fi mulţi. Această referire cred că ține mult de războiul mediatic. Israelul nu poate conta pe această interpretare, ci ar putea să joace această ameninţare pentru a-şi consolida securitatea în regiune. Nu ne confruntăm cu un pericol real, ci preocupările pe care SUA le au în alte zone ale lumii, Marea Neagră şi Europa de Est, Pacific, oceanul Indian, se amplifică după înregistrările eşuate., arată că Orientului Mijloc are o perioadă de libertate de mişcare şi cred că retorică se menţine. Există serioase oportunităţi pentru înţelegeri între Israel şi cele mai importante state din regiune, astfel încât să ajungem la o ordine regională dătătoare de optimism. Nu văd cum s-ar putea ajunge la un război nuclear declanşat de Iran”, a mai spus fostul ministru de Externe al României.

De asemenea, Adrian Severin a afirmat că Israelul nu va fi aruncat în mare pentru că nu mai există interesul atât de mare să fie distrus.

„Iranul simte că americanii nu mai pot pune presiune asupra lui şi ridică tonul. Vine cu sugestii belicoase pentru ca să obţină un tratat mai bun în chestiunea nucleară şi ridicarea sancţiunilor. Interesul Iranului de a intra în această combinaţie va permite Rusiei şi Turciei să exercite o influenţă asupra vulturilor războiului din Iran. Lucrurile sunt mult mai nuanţate. Iranul nu este aşa de supărat pe ce se întâmplă în China, deşi ne-am fi aşteptat să fie nervos. Lucrurile se văd altfel în depărtare, decât în apropiere. Pot spune că o anumită reducere de presiune va fi o oportunitate să se ajungă la raporturi rezonabile şi pozitive. Israelul spune că se va opune, dar ne vom menţine la nivelul retoricii. Oricum trebuie să ne temem de puterea cuvântului. Suntem totuşi sub o ameninţare. Nu va arunca Israelul în mare, pentru că este un factor de stabilitate. Nu mai există interesul ca Israelul să fie distrus. Vom vedea ce se va întâmpla. Israelul va apela mai puţin la sprijinul SUA. America va acorda mai puţin sprijin Israelului. El va gândi cu capul lui şi va lua măsuri profitabile”, a mai spus Adrian Severin, la BZI LIVE.
Adauga un comentariu