Boli si tratamente

Ce spune culoarea sangelui menstrual despre sanatatea femeii

Publicat: 26 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce spune culoarea sangelui menstrual despre sanatatea femeii
Faptul că sângele este uneori maroniu, chiar și negru este pur și simplu semnul unei sângerări foarte ușoare.

Roșu, roz, chiar maro. Ați acordat vreodată atenție la ce se întâmplă în chiloți în timpul perioadei menstruale? Ce spune culoarea sangelui menstrual despre sanatatea femeii? Nu vă panicați, vă vom explica totul!

Sângerarea periodică sau menstruația, așa cum se mai numește, este evacuarea mucoasei interioare a uterului (endometrul). Când nu există fertilizare în timpul ciclului, nivelul hormonilor scade și îi spune organismului că poate expulza mucoasa. Secrețiile vâscoase pe bază de glicogen (lichid cervical sau mucus) sunt prezente și în sângele menstrual. De aceea acestea au mai multe aspecte: groase, cu bucăți sau lipicioase.

Este posibil să fi observat sau nu, dar culoarea sângelui se schimbă în timpul perioadei. Acest lucru este perfect normal. Încă trebuie să vă amintiți să le monitorizați, deoarece sângerarea aceasta este un indicator real al stării dumneavoastră de sănătate.

Care este culoarea normala a sangelui menstrual

Culoarea roșu aprins înseamnă că fluxul este lin și normal. Sângele este proaspăt și se scurge direct. În schimb, pete foarte deschise între cicluri pot semnala o infecție cu transmitere sexuală (ITS). Prin urmare, este necesar să se consulte un medic.

Culoarea roz este adesea sângele amestecat cu lichid cervical la începutul menstruației. Contraceptivele hormonale care scad nivelul de estrogen pot fi, de asemenea, responsabile de o descărcare slabă, mai roz. În cele din urmă, o altă cauză poate fi anemia.

O culoare roșu închis sau chiar negru nu ar trebui să vă îngrijoreze. Apare atunci când sângele a avut timp să se oxideze înainte de a fi evacuat, adică a stagnat în uter și s-a închis în contact cu aerul ambiant. Acesta apare adesea la începutul sau la sfârșitul perioadei.

Faptul că sângele este uneori maroniu, chiar și negru este pur și simplu semnul unei sângerări foarte ușoare. Datorită abundenței reduse, acest mic flux de sânge are timp să rămână în vagin, unde există o temperatură de 37°C. Acesta este modul în care acest sânge se va coagula și, prin urmare, se va evacua sub formă de mici pete maronii. Dimpotrivă, când sângele este foarte abundent, nu are timp să se coaguleze și are o culoare extrem de roșie.

Ce ar trebui să vă alarmeze este dacă sângele negru este însoțit de alte simptome: dureri ascuțite în stomac, febră, miros urât. Ar putea fi, de exemplu, o infecție vaginală. În acest caz, asigurați-vă că vă consultați ginecologul cât mai curând posibil.

La fel, pierderea de sânge de culoare maro este adesea prezentă la începutul și sfârșitul menstruației. Acesta este sângele oxidat. Pe de altă parte, scurgerea maro este posibilă după actul sexual, dacă sunteți gravidă sau, de asemenea, la începutul sarcinii.

Dacă observați o descărcare de sânge roșu portocaliu sau roșu care devine gri, aceasta poate fi o infecție vaginală, inclusiv vaginoză bacteriană. O descărcare roșie însoțită de cheaguri cenușii poate semnala un avort spontan. În aceste cazuri, stabiliți rapid o întâlnire cu medicul ginecolog. Cu toate acestea, culoarea portocalie poate fi doar cauzată de amestecarea sângelui cu mucusul cervical. Dacă nu aveți alte simptome precum mâncărime, miros sau disconfort, nu este obligatoriu să consultați un medic.

Adauga un comentariu