Prima pagină » Actualitate » Ce spune europarlamentarul Tudor Ciuhodaru despre faptul că aderarea României la spațiul Schengen: „Este o umilință” nu se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI
Ce spune europarlamentarul Tudor Ciuhodaru despre faptul că aderarea României la spațiul Schengen: „Este o umilință” nu se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI

Ce spune europarlamentarul Tudor Ciuhodaru despre faptul că aderarea României la spațiul Schengen: „Este o umilință” nu se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI

01 mart. 2023, 13:28, 3 ,
în Actualitate

Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu figurează pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 9-10 martie, prima reuniune oficială după cea din decembrie în care Bucureștiul și Sofia au fost lăsate în afara spațiului de liberă circulație.

Documentul publicat de Consiliu notează discuții despre situația generală a spațiului Schengen, mai exact situația actuală a funcționării spațiului și viitorul politicii în domeniul vizelor.

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, despre scandalul aderării României la Schengen

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a vorbit pe marginea acestui subiect. În viziunea sa, vorbim despre un eșec al diplomației românești în acest caz.

„Din punctul meu de vedere este revoltător. Două voturi ale Parlamentului European se pare că nu sunt suficiente. Asta înseamnă încă o dată că votul Parlamentului European nu contează. Eu sunt cei care au susținut de la început aderarea rapidă a României la Schengen, în contextul în care îndeplinim toate condițiile. Avem o mare problemă și anume ce face diplomația românească? O să ne dea iar cu antidepresive?

Eu mă așteptam ca după primul mare eșec să vedem niște măsuri concrete, un calendar clar de aderare. Mă așteptam de la șeful diplomației românești la altceva în afară de antidepresive. Este o nouă palmă dată României. Este o umilință pe care nu o meritam, în contextul în care am îndeplinit toate condițiile, am fost extrem de solidari cu tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Eu zic că românii merită mai mult. Ne-am cam săturat să fim tratați ca cetățeni de rangul al doilea. M-aș fi așteptat la o reacție fermă, clară, pentru că diplomația înseamnă un pumn de fier într-o mănușă de catifea. Vrem să avem aceleași drepturi ca germanii, francezii, austriecii.

Noi în Parlamentul European am presat. Au fost două voturi pozitive acolo, dar există și partea cealaltă de diplomație. Ce au făcut până acum? Lucrurile acestea nu fac bine în această perioadă complicată. România este membru de drept al spațiului Schengen conform tratatelor și condițiilor îndeplinite”, a spus europarlamentarul.

În urmă cu câteva zile, europarlamentarul liberal, Siegfried Mureșan, spunea că nu ar trebui să ne uităm la fiecare Consiliu JAI, ci ar trebui să punem subiectul pe agendă numai o singură dată, atunci când știm că sunt îndeplinite toate condițiile, astfel încât să nu riscăm un vot negativ. Mureșan anticipa astfel tocmai scenariul în care subiectul aderării României la Schengen nu va fi abordat în Consiliul JAI din martie.

„Cred că trebuie să punem subiectul pe agendă din momentul de faţă o singură dată, atunci când ştim că sunt toate condiţiile îndeplinite şi când vom adera, să nu mai riscăm un vot negativ. Ca atare, de îndată ce toate condiţiile sunt îndeplinite, trebuie să punem pe agendă şi atunci vom spune oamenilor că aceea este data. Nu cred că trebuie să ne uităm la fiecare Consiliu JAI. În an electoral, Uniunea Europeană, la fel şi ca orice alt guvern, nu poate lua decizii majore.

De aceea cred că trebuie să folosim preşedinţia uedeză a Uniunii Europene pentru a înainta pentru a pregăti acest proces. Avem o decizie favorabilă la finalul preşedinţei suedeze, poate în timpul preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene, în cea de-a 2-a jumătate a anului, de aceea am spus că da, cred că avem o şansă anul acesta”, spunea Mureşan.

Amintim că după votul din Consiliul JAI din decembrie, în care Austria a blocat aderarea României și Bulgariei la Schengen, autoritățile și politicienii au vorbit despre reuniunea din martie ca fiind cea a următoarei șanse, însă ulterior declarațiile s-au temperat. Forțarea unui vot în condițiile în care poziția Austriei nu s-a schimbat ar echivala cu un nou eșec.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`