Local

Ce spune fostul ministru Cristian Adomniței despre condamnarea sa cu executare: „Cronica unei morți așteptate: după o lungă și grea suferință, justiția a murit”

Publicat: 29 nov. 2020
Cristian Adomniței, prima reacție după condamnarea cu executare

Fostul ministru al Educației și fostul președinte al Consiliului Județean Iași a publicat primul său mesaj după condamnarea cu executare.

Ex-ministru al Educației, Cristian Mihai Adomniței a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Iași la 3 ani și două luni de închisoare, pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual, în dosarul intitulat generic „Albumul”. Alături de fostul șef al Consiliului Județean Iași au primit pedepse cu executare și Cristina Teodora Jinga, Carmen Ingrid Irimescu și Letiția Elena Popa. Avocații au afirmat că vor contesta decizia primei instanțe.

„5 ani v-am respectat independența. Am refuzat orice interviu. Nu am dat nici o declarație, nu am făcut nici un comentariu, nici public, nici privat. Nu am vrut niciodată să poată fi atinsă libertatea dumneavoastră de conștiință. Să vă simțiți presată, analizată, stresată. V-am oferit tot respectul pe care îl merită o autoritate, într-un stat de drept. Stat de drept pe care îl respect până la capăt și în fața căruia mă înclin, căci este proiectul meu de viață: un stat în care să fie respectate drepturile și libertățile cetățenilor.

5 ani am respectat tot ceea ce ați dispus

Nu am dat crezare tuturor celor care mi-au spus că, prin tot ceea ceea ce faceți, expuneți prea limpede un punct de vedere, nu am cerut strămutarea cauzei, nu v–am recuzat. Deși a fost evidentă lipsă dumneavoastră de curiozitate cu privire la vinovăția sau nevinovăția mea, încă de când ați respins cererea mea de a fi testat poligraf, deși a fost evidentă toleranța dumneavoastră față de implicarea SRI în dosarul meu, încă de la momentul în care ați precizat că vă veți pronunța odată cu fondul asupra cererii avocaților de a exclude interceptările SRI, fiind evident că, odată cu fondul, nu ați mai fi putut înlătura fizic interceptările de la dosar, așa cum cer Curtea Constituțională și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Deși ați sfidat orice aparență de respectare a principiului egalității armelor, atunci când ați acceptat doar interceptările SRI trunchiate și scoase din context pe care le folosea DNA, nu și pe cele, tot ale SRI, din care reieșea că denunțătorul lor raporta opozanților mei politici, consultându-i cu privire la demersurile viitoare în ceea ce mă privește, v-am acordat prezumția de nevinovăție. Deși, pentru mine, nu era o datorie de serviciu.

Nu m-am temut niciodată de dumneavoastră

Nu aveam de ce să mă tem. Sunt nevinovat, m-am dus singur la poligraf, în absența oricăror probe de vinovăție, ca să vă aduc o probă de nevinovăție. Am crezut că ați citit ce scrie în cărțile de drept, că poligraful poate da rezultate fals pozitive, nu fals negative și că, în situațiile în care o persoană își susține nevinovăția de la început și trece testul poligraf, organele judiciare trebuie să acorde poligrafului valoarea unui mijoc de probă. Și că nu vă veți asuma să condamnați un om evident nevinovat.
Într-un stat de drept, hotărârile judecătorești, bune sau proaste, trebuie respectate. Iar eu am să le respect, indiferent de situație: sunt un om demn, m-am născut liber și voi muri liber, indiferent de lagărele pe care mi le prescrieți. Înțeleg că e mai bună mâncarea deținuților acum, decât era la Sighet.

Într-o justiție care tranziționează de la cea hidos și politic represivă, a fostului regim, către una a statului de drept, într-o justiție în care au început să pășească, elegant, discret, doamne cu pantofi albaștri, mă întreb dacă doar aleatoriul m-a adus în fața unei cizme de cauciuc rusești. Sau a unui bocanc securist”, a publicat Cristian Adomniței.

Comentarii
 • Pedeapsa este foarte mica! Si cu Filit si celelalte cum ramane? Cine face ca el ,ca el sa pateasca trebuie sa inteleaga cei actuali pe care ii alegem si cei care vor veni ca HOTII ajung totusi in inchisoare mai devreme sau mai tarziu. HOTUL Adomnitei pare ca se considera nedreptatit de catre justitie , ft mortii ma-ti o pedeapsa foarte foarte mica , a scapat binisor, in loc sa multumeasac Domnului ca ar trebui minim 5 ani pentru aceste jigodii ordinare. Craciun fericit Adomnitei tie si familiei tale!

 • @Pensionar- Mai boul bălții ,tu chiar nu accepti ideea că în România justiția e de tot căcatul ? S-au văzut o mulțime de cazuri de oameni nevinovați care au înfundat pușcăria pentru că așa au vrut mușchii unui judecător răuvoitor sau incompetent.

 • GATA. E prea mult. Nu mai putem trai intr-o tara unde hotii striga “hotul” si infractorii fac legi pentru a comite alte si alte infractiuni. La RAZBOI de acum. Romania trebuie aparata. Care pe care. Fara prizonieri. Romanii de buna credinta nu vor ca prostii, infractorii, curvele si golanii sa conduca destinele tarii lor!

 • Urmeaza Chirica ?
  Se aude la DNA Bucuresti ca dupa 06.12.2020 urmeaza sa fie audiat si Mihai Chirica, primarul. De asta a inceput sa faca lobby puternic partidului din care face parte actuala, adica PNL. Dar, ii cam tremura chilotii. Chirica are mai multe la activ decat astia toti impreuna ..

 • FELICITARI JUDECATORILOR SI PROCURORILOR CARE AU APLICAT CORECT LEGEA! FENECHIU,DRAGNEA, NICHITA, VLASOV, ADOMNITEI SI MULTI ALTII SI-AU MERITAT SUTA LA SUTA PUSCARIA DAR PEDEPSELE SINT PREA MICI AR TREBUI SA FIE DE MINIM 10 ANI. PUSCARIE PLACUTA ADOMNITEI , JIGODIE ORDINARA TE BLESTEMA MULTA LUME IDIOTULE!

 • Nu vine niciun USR la putere ne kakam pe USR, cei mai mizerabili legionari , niste securisti care au facut mult rau romanilor, o adunatura care propaga sloganul ,, o Romanie fara HOTIE,, si ei au cei mai mari hoti . LA IASI PUSCARIASUL BODEA , IN TARA II CUNOSTETI SI VOI PE CEILALTI, NU MAI SPUN FURTUL SACILOR CU VOTURI LA SECT. 1 ADICA ,, O ROMANIE FARA HOTIE,, ne kakam pe usr asta nu-i partid este o miscare legionara avida de putere care vrea sa distruga acest popor si sa vanda Romania. MISCARE LEGIONARA DUBIOASA ASTA E USR

 • Are sa ii dea cu suspendare ca are nevasta judecator. Oare nevasta mai poate sta langa un INFRACTOR??
  Aloooo doamna judecator cum mai judeci alti oameni, cand ala care doarme langa tine e HOT???? RUSINE FURII DE LA STAT
  Toti care fura si sunt prinsi,,,,,, puscarie de la 7 aninar trebui in sistem BUGETAR!!, lege separata pentru ei!

 • iu.. hu.hu astazi este sarbatoare mare in familia noastra! Sarbatorim arestarea lui Adomnitei! Sa iesi din puscarie canalie cand te-om scoate noi, blestemat sa fii tu si sa mananci doar lacrimile familiei noastre! Asteptam si imaginile video cu catusele pe maini cand vei fi condus la Hotelul din Copou!

 • Bai idiotule hotule , puscariasule DE VINA ESTI TU ADOMNITEI nicidecum justitia , judecatorii cine p-da ma-ti esti tu ca sa te protejeze justitia sceleratule baaaaaaaa du-te dreak la socola , toti hotii ca adomnitei dau vina pe judecatori ca-i condamna. Animalele astea care fac afaceri pe banul public al contribuabilului care ne fura banii VOR SA FIE LASATI IN PACE SA FACA CE VOR IN TARA ASTA SA FURE CAT VOR SI SA NU FIE PEDEPSITI, IA UITE CUM VORBESTE DE JUSTITIE SI JUDECATORI, BA PANARAMA MIZERABILA, LA BULAU PUSCARIASULE DE CE NU TI-AI VAZUT LINISTIT DE FUNCTIE? Taiai si spanzurai furai banul judetului si la minister cat voiai saci de bani si ce dracu vrea nebunul sa nu fie pedepsit????? TREBUIE SA INTRE IN PUSCARIE SI NEVASTA-SA JUDECATOAREA PENTRU CA STIA CA BANII SOTULUI NU PROVIN DIN SALARIU CI DIN FURTURI DAR IA PLACUT SI EI LUXUL DIN BANII NOSTRI FURATI DE GOLANUL ADOMNITEI. BA NEBUNULE SINDROM DOWN CE ESTITU NU TE LUA DE JUDECATORI ! CA TI-AU DAT O PEDEAPSA FOARTE MICA VOIAI NEVINOVAT IDIOTULE? VREI SA FACI CE VREI TU IN TARA ASTA SI SA NU AI PEDEAPSA? MARS LA BULAU ! POLIGRAF PESTE INSCRISURI ? FELICITARI JUDECATORILOR CA AU FOST CORECTI DAR CU FILIT CUM RAMANE SI CU CELELALTE JAF-URI DIN CJ?

 • Alo ba revoltatulie ba nesimsitilor ,voii sti ce este in parchete ,o mafie baa ,la D,N,A am dus prome concludente la parchet la fel ,iar tu si alti veniti si trinbitati, este tinar o sa treca si pestea astea, ci-ti nu fac puscarie de geaba nui primul . Am convingerea ca nu va rezolvat hotile vostre cind era in fuctie, iar acum sub anonimat va bucurati .

 • Băi onorabile, da de ce să înlăture interceptările SRI?! Asta era forma de organizare a autorităților la vremea hoțiilor tale. Cumva mu e vocea ta pe interceptări?! Ba da! E vocea ta! Dar ca orice politician și corupt din țara asta, ca orice mizerabil, încerci să vă,,scoateți,, prin orice mijloc, vă agățați cu disperare de orice, numai sa nu ajungeți la pușcărie și sa rămâneți cu banii și averile făcute prin corupție și hoție! Să vă fie rușine!!!

 • PROȘTII PLĂTESC. „Specialiștii” lui Chirica au câte trei salarii la Primărie și se duc spre 25.000 de lei/lunăAlin Aivănoaei, director la Termoservice, s-a gândit să-și ia în 2020 un autoturism de 100.000 de lei,În cazul Termoservice, spre exemplu, directorul Alin Aivănoaei ar ajunge la 26.000 de lei brut pe lună (15.210 lei net), în vreme ce membrii CA ar primi o indemnizație lunară de 7.200 de lei (4.212 lei net).
  La Ecopiața, directorul ar urma să aibă venituri lunare de 37.000 de lei brut (21.645 de lei net), iar membrii CA de 4.000 de lei lunar (2.340 de lei net).
  La Salubris, Cătălin Neculau ajunge la 22.700 de lei net lunar, directorii subordonați la 20.000 de lei lunar, iar indemnizația membrilor CA se duce la 5.000 de lei lunar.
  La Citadin, Marius Ionescu ar ajunge la peste 13.000 de lei net. La Servicii Publice SA, directorul ar încasa 22.700 de lei lunar, directorul adjunct ar lua 19.100 de lei lunar, iatr membrii CA câte 6.000 de lei lunar.
  La Compania de Transport Public SA, salariile directorilor ajung, conform calculelor de buget pe 2020, la 17.550 de lei net lunar, iar membrii CA iau 5.960 de lei lunar.Piloșii din Primărie, cărora le-au încetat detașările, sunt salvați prin concursuri cu „dedicație”. Probele au loc în această perioadă la Palatul Roznovanu și sunt organizate de colegii acestora, iar jurizarea e realizată de comisii numite prin dispoziții ale primarului. „Scoaterea la concurs a posturilor e aprobată de primarul Mihai Chirica. Agenția Națională a Funcționarilor Publici e doar notificată”,

 • Cum poate fi numită o persoană care declarativ susține Campania „Fără penali în funcții publice” și faptic, numește o un INCOMPETENT demonstrat în instanță și CONDAMNAT pentru comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu în funcția de DIRECTOR AL SC Termo Service SA???

Adauga un comentariu