Actualitate

Ce spune liderul Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater” despre limita de vârstă a unui profesor pentru a rămâne în sistem – VIDEO

Publicat: 26 sept. 2022
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Ce spune liderul Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater despre limita de vârstă a unui profesor pentru a rămâne în sistem - VIDEO
Un profesor poate preda până la orice vârstă dacă este evaluat frecvent, susține prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr

Astăzi, 26 septembrie 2022, de la ora 13.00 a fost programată în Platoul BZI LIVE o ediţie specială în care au fost abordate teme importante. Prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale „Alma Mater” din România, a discutat şi despre limita de vârsta a unui profesor pentru a rămâne în sistemul de învăţământ.

Alături de acesta a fost prezent și șef lucrări dr. ing. Iulian Agape de la Facultatea de Mecanică – Departamentul Inginerie Mecanică şi Autovehicule Rutiere respectiv liderul sindicatului de la Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi membru al Biroului Executiv al Federaţiei Naţionale Sindicale (FNS) „Alma Mater” respectiv vicepreședinte.

Ce spune prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr despre limita de vârsta a unui profesor pentru a rămâne în sistem

Prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, a transmis la BZI LIVE faptul că unii profesor nu mai pot rămâne să preda în învăţământul românesc din cauza vârstei prea înaintate.

Invitatul susţine că orice cadru didactic poate preda chiar dacă a atins vârsta de pensionare, însă ar fi necesar ca acesta să fie evaluat în funcţie de sănătate, performanță şi alte criterii.

„Sunt lucruri şi frumoase, dar sunt multe lucruri de schimbat. Sunt lucruri ce mă deranjează, am semnalat. Aş începe cu limită de vârstă. Peste 65 de ani scrie în lege că poţi continua dacă vrei. Am vrut să avem şi nişte filtre, dacă te mai duce capul, dacă nu ai probleme de sănătate. O analiză trebuie. Sunt oameni care au probleme în învăţământ. Ce faci? Cum scapi de el? El nu recunoaşte că are probleme. Îl laşi să meargă la ore? Trebuie un certificat de sănătate, apoi ceva legat de performanţă. Dacă îi lăsăm pe toţi de la asistent în sus, 10 ani nu mai promovează cei care sunt în spate. I-ai blocat. A treia, are şcoală bani să ne plătească? Mai bine mai angajezi 2 – 3 tineri, în loc să laşi pe unul care poate nu mai duce şcoală”, a menționat prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr.

De asemenea, în continuare dialogului său, liderul sindical a menționat că au fost cazuri în care unii profesori au predat până în ultima lor de zi de viață, fără a benefia de pensie. Acel profesor își dorea să predea, sănătatea sa mintală era unor bună, iar celelalte probleme de sănătate și le-a asumat.

„Trebuie făcut ceva. Ministrul ne-a refuzat propunerea, dar a arătat că o agrează în sufletul lui. La preuniversitar aşa va fi. Nu avem profesori, preda cine poate şi cine vrea. În limbaj popular, murim la catedră. Am avut un exemplu, dar şi-a asumat. A murit la catedră la 78 de ani, nu a mâncat 1 minut pensie. Cred că avea o problemă de sănătate, dar era integru cu capul. Dar cred că asta l-a şi ţinut în priză să o ducă atât. Trebuie neapărat ca în unele ţări. Am zis şi eu votul popular. Te-a votat corpul didactic şi reprezentanţii studenţilor. Directorii aşa au fost în ultimii ani”, a transmis prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, în exclusivitate la BZI LIVE.

Astfel, prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr susține că un profesor poate continua activitatea didactică fără a avea o limită de vârstă pentru a rămâne în sistem, dar acesta trebuie evaluat frecvent. De asemenea, invitatul a discutat și despre autonomia universitară.

Comentarii
  • Pensionarea la 65 de ani este si corecta si bine gandita. Nu ne eternizam pe post. Tinerii trebuie incurajati si sustinuti. Ei sunt viitorul. Noi suntem trecutul.
    Daca inca esti bun, si daca universitatea are in continuare nevoie de tine, te va angaja cu contract pe perioada determinata pe un an. Daca in continuare are nevoie de tine, universitatea te poate angaja pe inca un an. Daca tu nu mai vrei sa continui, sau daca universitatea nu mai are nevoie de tine, nu te mai angajeaza. Clar si corect.

  • Da, un „lider” de sindicat cind iese la pensie? Falși lideri de sindicat, falși profesori, falsa activitate sindicala, falsa societate civila, falsa grija pentru binele oamenilor, falsa economie de piata, falsa democrație! Rezultat:dezastru!

  • Menirea instituțiilor de învățămint este sa asigure cadre didactice calificate și perfor mante, nu locuri de munca pentru „tineri”

Adauga un comentariu