Actualitate

Ce spune medicul Alexandru Rafila despre numărul mare de cazuri noi de COVID-19: „O să vedem în continuare o tendință destul de neplăcută”

Publicat: 04 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce spune medicul Alexandru Rafila despre numărul mare de cazuri noi de COVID-19 O să vedem în continuare o tendință destul de neplăcută
Ce spune Alexandru Rafila despre numărul mare de cazuri noi de COVID-19

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a avut o primă reacție după noua raportare a Grupului de Comunicare Strategică a cazului îngrijorător de infectări cu COVID-19. GCS a anunțat marţi, 4 august 2020, că au fost înregistrate 1.232 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, pe teritoriul României.

Reacţia lui Alexandru Rafila după publicarea noului bilanţ

Președintele Societății Române de Microbiologie a precizat că numărul mare de decese şi internări la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă este din cauza faptului că în ultimele zece zile s-a înregistrat un număr uriaş de cazuri noi. Alexandru Rafila susţine că în perioada următoare va fi o tendinţă destul de neplăcută din punctul de vedere al cadrelor medicale.

„Creșterea numărului deceselor și al pacienților de la AŢI e un lucru pe care deja îl consemnăm. E din cauza faptului că în ultimele 10 zile am avut un număr mare de cazuri, în jur de 1.000 sau peste 1.000. Lucrul acesta se reflectă după un anumit interval de timp, în sensul că cazurile care ajung la Terapie Intensivă și decesele apar după o perioadă de evoluție a bolii. O să vedem în continuare o tendință destul de neplăcută din punct de vedere al corpului medical. Deocamdată nu cred că lucrurile se pot schimba rapid în această zonă pentru că am avut foarte multe cazuri înregistrate în această perioadă”, a spus medicul Alexandru Rafila la Antena 3.

Un nou vârf al pandemiei

Înterpelat când va fi un nou vârf al pandemiei, medicul a spus că nu se poate estima acest lucru. Medicul Rafila spera să se ajungă cât mai repede cu putinţă la acest vârf.

„Nu se poate estima. Lucrul acesta nu se poate estima. Cine face prognoze legate de un anumit interval de timp.. că o să scadă peste 2-3 săptămâni, o lună.. să dea Dumnezeu să scadă cât mai repede, să ajungem la vârful respectiv cât mai repede și apoi să asistăm la o tendință de scădere, care să fie și susținută nu întâmplătoare.. dar abia după un interval de vreo 2 săptămâni putem să vedem dacă această tendință se conturează sau nu, dacă măsurile luate suplimentar au vreun impact și dacă reușim să schimbăm modul de a comunica cu oamenii, astfel încât oamenii să fie parteneri în efortul acesta, să nu se simtă în vreun fel excluși.”, a precizat medicul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a vorbit despre riscul dezinformării în perioada pandemiei COVID-19

Conform reprezentantului României la OMS, mesajele trebuiesc dublate şi de exemplul personal al celor care ies în spaţiul public. Conform lui Alexandru Rafila, mesajele care neagă prezenta coronavirusului nu ar trebui promovate în mass-media. În altă ordine de idei, medicul explica faptul că astfel de declaraţii nu pot fi considerare că fiind un drept de liberă exprimare

Alexandru Rafila a transmis că mesajele care neagă existența noului coronavirus nu ar trebui promovate în mass-media, subliniind că acestea nu trebuie confundate cu libertatea de exprimare.

”Partea de comunicare este esențială pentru a putea controla pandemia. Cei care se opun vaccinării sunt cei care neagă și existența virusului și îndeamnă la nerespectarea regulilor. Aderența populației la astfel de reguli se poate face doar dacă înțelege că trebuie să fie un partener. Mesajele pe care le trimitem trebuie să țină cont de starea oamenilor într-un anumit moment. Cel de acum trebuie analizat din punct de vedere sociologic. Mesajele trebuie dublate și de exemplul personal al celor care ies în spațiul public”, a spus acesta la Realitatea Plus.

Adauga un comentariu