National

Ce spune Ministerul Justiţiei despre arestarea prințului Paul, în Franţa

Publicat: 28 iun. 2022
printul Paul si printesa Lia inainte ca acesta sa fie arestat in Franta
Ministerul Justiției, precizări după ce Prințul Paul a fost arestat în Franța

După ce prinţul Paul a fost arestat în Franţa, Ministerul Justiţiei a ţinut să facă o serie de precizări importante.

„La data de 27 iunie 2022, în Republica Franceză, cetățeanul român Al României Paul Philippe fost arestat provizoriu, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autoritățile judiciare române, în baza unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare”, a transmis Ministerul Justiţiei.

Prinţul Paul a fost arestat în Franţa. Ce spune Ministerul Justiţiei despre acţiunea poliţiştilor

Vă aducem aminte că ieri, 27 iunie 2022, prinţul Paul de România a fost arestat în Paris. Pe numele acestuia era emis un mandat european de arestare după ce a comis mai multe infracţiuni.

„Arestarea a fost dispusă ca urmare a existenței acestui mandat european de arestare, procedura executării fiind o procedură ce se derulează între instanțe în mod direct, respectiv între instanța română şi cea străină. În consecință, instanța din Republica Franceză este competentă, potrivit Deciziei Cadru 2002/584/JAI, să decidă asupra modalității de executare a acestui mandat european de arestare şi asupra predării persoanei solicitate. Procedura de executare a mandatului european de arestare se desfășoară potrivit legislației franceze, în termenele şi condițiile prevăzute de aceasta”, se mai arăta în comunicatul remis de Ministerul Justiţiei.

De asemenea, reprezentanţii MJ au menţionat ca pentru moment nu s-au purtat discuţii între instante, însă va acorda sprijin autorităţile din străinătate dacă va fi cazul.

„Ministerul Justiției are atribuții strict administrative (decurgând din principiul separației puterilor în stat), respectiv de a primi/ transmite mandatele europene de arestare emise de către autoritățile judiciare române și străine, și de a acorda sprijin autorităților implicate în această procedură, în special în vederea facilitării comunicării. Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, nu este implicat în procedură şi nu a fost solicitat, până în prezent, în vederea facilitării comunicării de către instanțe. Ministerul Justiţiei manifestă deplină deschidere şi disponibilitate şi în acest caz, cu respectarea rolului conferit de lege şi de legislaţia unională aplicabilă”, se mai precizează în comunicat.

Prinţul Paul, dat în urmărire internaţională timp de circa 2 ani

Paul al României a fost dat în urmărire internaţională în luna decembrie a anului 2022. Acesta a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei din Bănească. Însă, înainte de aflarea sentinţei, prinţul a fugit din ţară. De asemenea, imediat după prințesa Lia l-a dat în judecată pe Prințul Paul, pentru custodia fiului lor.

Autoritățile din Franța au sprijinit Poliția Română, care a participat cu DOS, DIC și CCPI- IGPR. Fugarul a fost depistat pe stradă, iar la verificări, a prezentat un pașaport eliberat de autoritățile din UK.

„În urma cooperării poliţieneşti internaţionale, dintre Poliţia Română şi autorităţile din Franţa, a fost depistat, în Paris, Paul-Philippe al României. În continuare se desfăşoară activităţile procedurale, în vederea predării acestuia, către ţara noastră”, anunţă IGPR, reamintind că „la data de 17 decembrie 2020, Curtea de Apel Braşov a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 42 din 17.12.2020 împotriva numitului AL ROMANIEI PAUL-PHILIPPE, 72 ani, fiind condamnat la 3 ani şi 4 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor de cumparare de influenţă si complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice”, au transmis ieri, 27 iunie 2022, autoritățile.

Astfel, după ce prințul Paul a fost arestat la Paris și Ministerul Justiției a făcut precizări de ultimă oră, cel mai probabil în viitorul apropiat acesta va fi extrădat în România.
Adauga un comentariu