Local

Ce spune primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, despre retragerea operatorului de energie termică Veolia de pe piaţa din Iași! Vom fi în scenariul Bucureştiului?

Publicat: 26 ian. 2021
Mihai Chirica, primarul Iașului
Mihai Chirica, primarul Iașului, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în dosarul „Skoda“

Edilul municipiului Iași, Mihai Chirica a oferit un punct de vedere în legătură cu comunicatul emis de Veolia în care se arată faptul că agentul de termoficare din Iași va renunţa la contractul pe care îl are acesta cu orașul. Primarul a oferit asigurări că scenariul în care se află Bucureştiul nu este posibil la Iași şi că se vor găsi soluţii optime pentru a rezolva situaţia existentă.

Mihai Chirica a mai vorbi şi de faptul că Veolia a anunţat din timp faptul că va sista contractul pe care furnizorul îl are în Iași. Din aceste considerente au fot demarate deja mai multe planuri.

Este Iașul în situaţia în care se află Bucureştiul?

Conform declaraţiilor făcute de primarul Mihai Chirica, Iașul nu se află în scenariul în care se află Bucureştiul. Acest lucru se datorează faptului că, în aceste momente, infrastructura din Iași este superioară față de cea din Bucureşti. Conform aceloraşi declaraţii, Veolia i-a prezentat Primăriei Iași un studiu făcut de o companie independentă, un studiu în care arăta faptul că funrnizorul are pierderi economice timp de 6 ani.

Nu va ajunge Iaşul în situaţia Bucureştiului. Pentru că tehnic nu suntem ca în Bucureşti. Veolia ne-a pus în gardă de săptămâna trecută. Ne-a prezentat un studiu prin care anunţa că au intrat în al 6- lea an de funcţionare pe pierdere, iar conducerea de la Praga le-a spus să găsească două variante pe care le-a şi precizat în comunicatul de presă. Încheierea contractului la termen, la sfârşitul lunii mai sau găsirea unor soluţii care să ducă la continuarea relaţiilor dintre Primăria Iași şi Veolia.

Este o situaţie nu tocmai ușoară, o situaţie inedită pentru noi. După sfârşitul CET-ului, dar care îşi poate găsi rezolvarea pe mai multe paliere. În primul rând noi am început să elaborăm o documentaţie pe care o prezentăm la ANRE, mă voi prezenta personal la Ministerul Energiei, pentru a discuta cu domnul ministru referitor la posibilitatea tehnică de a mai limita pierderile care se obţin din diferenţele de tarif care se obţin din diferenţele de producţie faţă de cele de distribuţie. Sunt diferenţe de 30%.

Primarul Mihai Chirica a promis găsirea unor soluţii fără un impact major pentru populaţie

În continuarea declaraţiei, Mihai Chirica a explicat că în aceste momente, se caută soluţii optime pentru a nu afecta populaţia. Tariful la apă caldă şi căldură ar putea creşte în Iași dar fără a afecta enorm populaţia.

Găsirea unor soluţii optime fără a afecta populaţia într-un mod major, chiar şi de a creşte tariful într-un mod rezonabil dar şi o creştere a sucventiei şi continuarea de investiţii în sistemul public de termoficare astfel încât să crească sarcină termică vândută pentru că odată cu programele de reabilitare termică, dar şi pe fondul creşterii incotinuu a temperaturilor în regim de iarnă s-a constatat o scădere dramatică a producţiei vândute.

Câte persoane s-au debranşat de la sistemul public de termoficare

Mihai Chirica a prezentat şi o statistică cu persoanele care s-au debranşat de la sistemul public de debranşare. Acesta a afirmat că în anul 2020 au fost puţine persoane care au decis acest lucru. Totuşi, dintre acestea, o bună parte au fost apartamente care oricum erau izolate în bloc şi nu aduceau un plus. Totuşi, în 2020 au fost branşări ale unor instituţii publice care sunt mari consumatori

” Din toată statistica reiese faptul că nu au fost mai mult de 150-160 de debranşări pe an. Dintre acestea, un procent important sunt locuinţe care au rămas izolate prin diverse scări. Am avut branşări pe instituţii publice care oferă un consum ridicat de agent termic. Totuşi, scăderea s-a produs pe fondul creşterii temperaturii din mediu dar şi, desigur, a reabilitaţii termice a clădirilor pe care le-a făcut şi care este una corectă. Nu în ultimul rând, scăderea mai vine şi de la reabilitării instalaţiilor pe fonduri europene.

Dacă nu se va ajunge la nicio înţelegere cu furnizorul ne vom întoarce în 2011 atunci când noi, Primăria Iași, am avut calitatea de operator. Ne-am luat o licenţă temporară şi ne-am continuat procesul de operare. Este o variantă pe care o luăm în calcul. Desigur, este o variantă secundară. Noi vom înfiinţa o structură de conciliere şi să ne susţinem punctele de vedere la ANRE astfel încât să ajungem la o înţelegere. Mai există o chestiune. Vorbim despre centrala termică de la Holboca pe care am început-o cu Veolia. Centrala ar urma să fie gata în 2030 şi s-ar alimenta doar cu gaze naturale. Procesul l-am început cu ei şi ne-ar face o deosebire plăcere să îl continuăm tot cu ei. a conchis Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Veolia a anunțat că va sista contractul cu Primăria Iași

Furnizorul de energie termică, Veolia, a anunțat, intr-un comunicat de presă ca va sista contractul cu Primăria Iași.

Iași, 26 ianuarie 2021 – Contractul de Concesiune, în baza căruia Veolia Energie Iași (VEI) asigură serviciul de alimentare cu energie termică pentru Municipiul Iași (apă caldă și încălzire) va înceta la data de 30.04.2021.

Decizia vine ca urmare a imposibilității echilibrării financiare a acestui contract, în ciuda eforturilor depuse de cei doi parteneri. Operatorul va demara acțiunile necesare în vederea predării gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică, ce a fost încredințată pe o perioadă de 20 de ani, începând cu anul 2012. se arată în comunicat

Comentarii
 • Ce fantasmagorii auzi Holboca integral pe gaze!! Pai boilor ati inchis CET 1 ca nu era rentabil pe gaze,iar acum vreti sa carati apa de la 20km produsa tot pe gaze si vreti sa spuneti ca asta-i rentabilitate,santeti cu vaca!

 • Ce idiotenii marca Chirica.Veolia a inregistrat pierderi de zeci de milioane de lei in fiecare an, a dispus cum a dorit de banii iesenilor si acum a gasit solutia optima de a renegocia contractul. Daca DNA controleaza actele companiei si vede cum am plecat milioanele de euro pe contracte cu decicatie, ar scapa de imaginea proastra cu lipsa dosarelor. Totul este regizat de catre Chirica si Veolia, inclusiv aparitiile platite din ziare .Cine inghite galusca cu acel raport independent in conditiile in care firma nu a fost auditata niciodata de un independent la cererea Primariei .Miza este CRESTEREA PRETULUI si solutia salvatoare a primarului de a suporta d ela bugetul local aceste sume. Chiar daca iesenii nu o vor, VEOLIA va ramane in Iasi!! Veolia NU PLEACA!

 • Asta se intampla atunci cand nu ai de unde alege.
  Bietii ieseni, din doua rele au ales pe cel mai putin scandalagiu. Cozet era si mai dihai.
  Astfel a ajuns din nou sef peste oras acest nestiutor, acest incompetent. Priviti orasul, priviti bugetul si priviti „realizarile”. Nu mai zic de coruptia imobiliara.
  In monumentala sa nestiinta, face centrala termica pe gaz natural la 20 km de oras. Cea mai proasta alegere, tehnic si financiar.
  Bai oameni buni, daca aveti o bruma de bani faceti un efort pentru o centrala proprie, de care o fi. Separati-va de japca asta la drumul mare si nu va mai lasati prostiti.
  Va ajunge orasul asta in situatia nenorocita a Bucurestiului, cu privire la termoficare ? Normal ca da. E doar o chestiune de timp.

 • De luni UE au solicitat tarilor care au centrale pe carbune sa le inchida de aceea s-au grabit Veolia sa inchida cascarabeta.
  Putem dezvolta multe pe acest subiect

 • Foarte curand UE va taxa centralele de apartament (anual)… si atunci despre ce rentabilitate mai vb…energia termica va avea costul ei si va include si o taxa de mediu evident.

 • Pretul REAL al gigacaloriei in Iasi este de 107 lei cu tot cu DISTRIBUTIE si TRANSPORT dar baietii il umfla cat pot ei.
  Daca s-ar respecta legislatia si ANRE nu ar stabili di ”birou” cat combustibil sa declare producatorul de energie pretul ar fi cel pe care l-am enuntat eu mai sus.
  Producatorul Turbinei DSL 50 specifica in fisa tehnica a turbinei ca pentru producerea unei gigacalorii se consuma 0,394 de MW in timp ce ANRE stabileste asa cum am scris mai sus ca pentru producerea unei Gigacalorii se consuma 1,1 MW/MW deci consumatorii platesc in plus pretul gigacaloriei cu 60% decat ar trebui sa plateasca.
  Asta este adevarul iar Veoli nu poate spune ca este in pierdere (si-i tine si primaria isonul) cat mai mult de jumatate din pretul gigacaloriei il scot din ”BONUSURILE DE COGENERARE” ATAT PE ENERGIE TERMICA CAT SI PE ENERGIE ELECTRICA.
  Sa iasa Veolia si sa spuna cat curent electric injecteaza in sistem, deci ne i-au de prosti cand spun ca lucreaza in pierdere

 • Aloo, dar prietenii tai mai Chirica, CONEST. Si ceilalti care au blocuri de ce nu s au racordat la Veolia???? Infrastructura e schimbata prin fonduri europene, TOATA. Instalatia e noua, UNDE IS PIERDERILE????
  #repartitoarele is puerderile, acolo se fura de se rupe si obliga populatia sa stea in frig,.!
  Niste corupti, Chirica trebuie sa ajungi la PUSCARIE, ai distrus IASUL
  RUSINE la Rectorii din Iasi nu s au zbatut de loc
  #oras universitar…. Fara BAZIN DE INNOT, fara SALA DE SPORT performanta, baschet, handbal, etc
  #RECTORII trebuie scuipati, niste jegosi, Vedeti averile lor
  # Oras Universitar
  #Chirica poate daca te tragi cu telegondola IDIOTULE…. Fa METROU mai boule, 3 case din salar de bugetar

 • La incalzire si apa calda pe electric iesi mai ieftin cost/ MW comparat cu cost/Gcal desi ca preturi se pretinde a fi invers.
  Diferenta (si e mare) o halesc baietii destepti. Parteneri. Alesi si numiti.
  Iar acum vor mai mult (si vor capata) doar amenintand ca isi iau jucariile si pleaca.
  Nasol de consumatori.
  PS. Pentru centrala electrica de apartament / casa nu o sa platesti in veci decat factura de electricitate. Doar ca investitia (daca o faci ca la carte) e mai scumpa un pic. Nu mult, dar mai scumpa.

 • Avem 15km de la Holboca pana in Centru, pe Google. Caldura produsa nu stie carte, apa se raceste prin conducte pe asa o distanta.
  La mine la bloc, spre comparatie, distanta de la sursa (centrala pe gaz proprie) la consumator caloriferul din dormitor) este de 5m. Deci nu risipesc deloc caldura.

 • Uau ..golaneala marca „fotbal” POLI IASI. CUM MAI DISTINSE EDIL SA FACI ASEMENEA PAS?? ADICA CE? SA NE INDATOREZI PE NOI CA „SITUATIA” A DEVENIT IN ASA FEL? FTUVAN AMERICA MAMEI VOASTRE DE DIVERSIONISTI CE SUNTETI….IN IAD DRACULUI CU VOI!

 • Uau ..golaneala marca „fotbal” POLI IASI. CUM MAI DISTINSE EDIL SA FACI ASEMENEA PAS?? ADICA CE? SA NE INDATOREZI PE NOI CA „SITUATIA” A DEVENIT IN ASA FEL? AMERICA MAMEI VOASTRE DE DIVERSIONISTI CE SUNTETI….IN IAD DRACULUI CU VOI!

 • INGINERI PE AICI CARE I SI LASA CU PAREREA : HAI SA VA SPUN UNA POPULARA SI DE LA CONSUMATORI: MAI „MEGA”INGINERILOR CARE SUGETI BANII CONTRIBUABILOR. VOI A TI
  „LANSAT” ACEASTA SUGATIVA SA NE SUGA BANII ZI DE ZI CA SA VA LUATI VOI SALARIILE LUNAR URIASE. PANA CAND NU VA UITATI IN OGLINDA SI VEDETI CA SEMANATI CU CEI CARE PLATESC FACTURI FARA REPLICA NU SE VA REZOLVA NIMIC.INGINERIA A JUNS DE JOASA SPETA:(( DOAR PRIN TAMPENIILE SPUSE DE UNII:((

 • Este,mai bine sa plece Veolia si asa asa iau furat pe ieseni unde sunt peste 5000000 de euro bani cu care ar fi trebuit modernizat fostul CET eu cred ca contractul ar trebui denuntat unilateral dupa noi ce alt oras din tara si strainatatre va fi smenuit.A cerut Chirica sa se faca un control la,societatea in cauza daca are pierderi de 6000000 de euro anual si unde sau dus banii iesenilor timp de atitia ani?In buzunarele patronilor francezi eu cred ca aici ar trebui sa se implice DNA de la centru,si sa vina la Iasi si sa faca un control asupra dosarelor si unitatilor de calculator etc.

 • Veolia a regizat totul așa cum a făcut și la Ploiești. Plătește ziarele ca sa se mențină aceasta stare de teama tocmai penteu a mari prețul la energie, iar Chirica joaca teatrul cu ei . Totul este o copie a discuțiilor cu Ploiestiul. Anunța ca pleacă, apoi prin ziare apar tot felul de articole care sa inoculeze ideea de haos și apoi sa fie rugați sa rămână, firește cu alți bani . Clar este cazul DNA ului . Trafic de influența și santaj

 • I se rupe lui Chiriaca de fraeri, la vila să din Galata e căldura strada e asfaltată toate sant la locul lor ,ca stau și alți binevoitori acolo aia care halesc de pe la buget și alte instituții așa că frerilor stati cuminți și votați voi aștea ,,,proștii inteligenți,, care urlati jos PSD

 • Ei da ,si dac pleaca ce mare pierdere?
  Investitiile din CET 1 pot si sunt rentabile;CAF 1 si CAF 3.
  Daca se va trece si la montarea unui grup energetic in cogenerare asa cum a fost in proiectul initial dat la UE,nu mai sunt probleme.
  Trebuie revazut proiectul lui Atanasovici care a fost si este de actualitate.
  Pacat ca au fost aruncati atatia bani pe modernizarile din CET 2….

 • Serviciul de termoficare este un serviciu de interes general, nu poti sa faci ce vrei tu fara sa dai socoteala.
  Atat timp cat ai pretul gigacaloriei este 31 de le la gardul CET-ului tu Veolia nu poti sa vorbesti de pierderi.
  Problema este ca se schimba clima, iarna trecuta a fost cea mai calda din ultimii 61 de ani si cu toate aste Veolia nu sa ”sfiit” sa-mi puna mie consum pe scara de 23 de gigacalorii, consum de gigacalorii cat pentru o luna de iarna cu temperatura medie exterioara de – 4 grade, in contextul cand temperatura medie a lunii respective a fost de + 7,5 grade.
  Unde este diagrama de reglaj termic in contractele cu asociatiile de proprietari, dece cad eu trebuie sa am 42 de grade in calorifer am 50, aste sunt numai doua intrebari pentru Veolia iar la timpul potrivit vom pune si altele.
  Asteptam evolutia situatiei initiate de miscarea pe care a facut-o Veolia si vom lua atitudine in spiritul respectarii legiii pe un serviciu de interes general si in lumina ultimei Directive UE pentru Protectia Consumatorilor care in data de 04.12.2020 a fost publicată ȋn jurnalul Oficial al Uniunii Europene „Directiva (UE) 2020/1828 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor și de abrogare a Directivei 2009/22/CE
  Sa nu creada Veolia ca Iasul este Ploiesti, Tulcea sau Alba Iulia (mai ales ca astia i-au dat afara pe cei de la Dalkia, cum se numea atunci Veolia pentru preturile practicate si pentru ca a trimis o factura Primariei de 30 de milioane pentru care nu facusera nimic iar primarul Hava nu a vrut sa plateasca).
  Oricum erau monitorizati, acum suntem si mai vigilenti

Adauga un comentariu