Actualitate

Ce spune Traian Băsescu despre protestele din SUA: Sistemul capitalist a ajuns la o limită la care trebuie făcute intervenții de concepte

Publicat: 03 iun. 2020
Starea de urgență: Traian Băsescu susține că președintele Klaus Iohannis poate emite un dec
Starea de urgență: Traian Băsescu susține că președintele Klaus Iohannis poate emite un dec

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre protestele din Statele Unite ale Americii și despre atitudinea președintelui american Donald Trump.

„Este departe de a fi o stare liniștită, dar departe de a fi o stare care să răstoarne ordinea constituțională în SUA. Este o stare care trebuie pusă într-un pachet mult mai larg. În ultimii ani, manifestațiile sunt tot mai frecvente și mai largi numeric, iar contestarea este legată în primul rând de sistem. Sigur, incidentul legat de uciderea unui afro-american de către poliție e un eveniment nefericit. Normal, el nu ar fi generat mișcările pe care le vedem în toată țara, dacă lucrurile nu erau mult mai profunde.

Iar acest lucru mult mai profund înseamnă sistemul. Sistemul capitalist a ajuns la o limită la care trebuie făcute intervenții de concepte. Viața ne-a arătat că acest sistem a făcut ca 95-96% din avuția lumii să fie concentrată în mâna a 1%. În SUA, efectul acestul 1% înseamnă că dacă rămâi fără serviciu, de-a doua zi ești flămând”, a declarat Traian Băsescu, în direct la B1 TV.

Sistemul capitalist a atins limitele celui comunist

„SUA nu au sistemele de protecție socială pe care le are UE, statele europene. Deci acolo e un capitalism pur, pe care populația nu-l poate duce din cauza crizelor care au început să fie tot mai dese și tot mai lungi. Și nu sunt crize ale SUA, ci crize de sistem. Sistemul capitalist a atins niște limite, așa cum le-a atins și cel comunist și a pierit. Sistemul capitalist a atins niște limite care impun o nouă filosofie a vieții sau o ameliorarea acestei filosofii, că nu poți să lași societatea fără concurență, fără competență, fără posibilitatea ca cei mai buni să crească, să evolueze. Deci sunt principii capitaliste care nu pot fi abandonate, dar e clar că trebuie făcute niște corecții în zona socială”, a mai spus el.

Ce trebuie să înțeleagă SUA din comportamentul lui Trump

„SUA trebuie să înțeleagă că, prin atitudinea lui Trump, îmi pare rău s-o spun, au devenit destul de izolate. Și-au abandonat prietenii de dragul ”America First!” și s-au ales cu rezultatele unei pandemii pe care nu au fost capabile s-o controleze. În mod neașteptat, o țară de talia SUA nu au fost în stare să controleze pandemia, cum a făcut-o, de exemplu, România.

Cu plusuri, cu minusuri, dar a fost un proces controlat. SUA nu au putut s-o facă. Președintele Trump e primul responsabil! Pandemia a afectat structurile de securitate națională de mare importanță: flota de portavioane nucleare e retrasă pe jumătate, pe coasta de est, e prima dată când SUA nu au un portavion în patrulare în Oceanul Atlantic”, a completat Traian Băsescu.

Comentarii
  • ai si nu ai dreptate domnu” cu flota. in romania la ce s-a atins limita? la neinvatarea istoriei reale? la statul capra fata de cine stiu eu ce ocupa 45 la suta din pamintul romaniei? cu ce sa fie mai bine cu o europa care iti da bani cu imprumut din banii ce cotizezi tu romanie? iti place cum vor sa formeze homosexualii de mici? ca romania este tara de mina 3? anglia sa fi fost prosti ca au iesit? poti muri dar iti poti alege moartea. nu sintem demni nu mai avem nimic decit prosti. 5 milioane au plecat afara. vad ca nu spui nimic de sclavajul trimis pe timp de pandemie asexuatei de merkell. iti place euro marxismul? cred ca da. trump nu a dorit sa se izoleze si are multi adepti in lumea intreaga. l-a adus pe Dumnezeu inapoi o tara organica… cu probleme dar pe drumul cel bun. v-a deranjat ca nu a pornit razboaie cu china, corea, iran? trump nu vrea sa negocieze cu un bloc ci cu tari. tarile trebuiesc redate inapoi si nu sa se mai puna botul la globalizare pentru ca ue a dat rateu imens. italia, polonia si ungaria intr-un viitor vor iesi din porcaria asta unde tarile foste sint piete de desfacere. ce faci tu ca politician ca romania sa devina cel putin ce a fost in anii 70. comisione? agricultura la pamint? plecat din tara la greu pentru ca tara nu poate da de munca si ajutoare? nu va pleca din tara ficele tale si ale altor politicieni. stat in stat asta ati facut si bataia de badjocura . pentru tine gyr vulcanescu sint fascisti antisemiti. antonescu a fost cine a fost si nu vom mai avea asa conducator. orban al ungariei iti place? poate nu noua ne place. isi iubeste tara si poporul lui. au boase si civilizatie… ei nu au dansat cu tiganii ca mai apoi tiganii sa-ti bage fratele la puscarie… nu poti fi cu sufletul in rai si cu aia in poponeata. asa ca nu ai inteles nimic din ceea ce face trump. si trum are multi dusmani in tara in presa in servicii si asa mai departe… si vad ca nu spui o vorba ca azi a inceput procesul hilary… o illumnati zdreanta… nu uita asta ca nu toti punem botul la stiinta ta de carte reprobabila. cindva erau cu bush… nu mai poti candida ti-ai luat mina de pe americani. nu este o pierdere stai linistit. roaga-te ca un cutremur sa nu mai vina.. .bani ioc si o sa va dea china masti si merkell sparanghel… mda!

  • Da Basescule,da casa din Bucuresti,inapoi,la fel Iohanis si atunci nu se va mai concentra bogatiile ilicite in maiinile unor capitalisti ca voi.Deasemeni pentru ca ai fost si Petrov,nu cred ca statul trebuie sa-ti mai dea casa,masina cu bodiguarzi.Nu este moral asa cum spui tu.Am pierdut 10 ani din viata cu tine si vom mai pierde alti 10ani cu un altul.

Adauga un comentariu