Actualitate

Ce spune Tudor Chirilă despre Evaluarea Națională la limba română. „Oameni buni, ce relevanţă are…”

Publicat: 15 iun. 2022
Tudor Chirilă Evaluarea Națională
Artistul Tudor Chirilă consideră absolut inutile unele cerințe de la prima probă a Evaluării Naționale

Artistul Tudor Chirilă s-a arătat revoltat de subiectele la Evaluarea Națională la limba română, considerând absolut inutile unele dintre cerințe. Solistul trupei Vama a spus și cum consideră el că ar trebui să se desfășoare acest examen. Însă nu doar Tudor Chirilă a luat atitudine cu privire la acest examen, ci și alte persoane publice au considerat subiectele foarte ușoare.

Marți, 14 iunie, elevii absolvenți de clasa a VIII-a care au susținut prima probă din cadrul examenului de Evaluarea Națională au avut parte de un subiect controversat. Imediat cum s-a încheiat proba, copiii au început să se întrebe între ei cum au rezolvat subiectul și dacă există un singur răspuns corect.

Tudor Chirilă, despre Evaluarea Națională la limba română

Cel de-al doilea subiect, de două puncte, a stârnit controverse la proba de la Limba și literatura română din cadrul examenului de Evaluare Națională. Unii profesori au susținut că subiectele au fost de clasa a V-a și nu a VIII-a, iar reacțiile din partea unor persoane publice nu au întârziat să apară. Imaginează-ţi că tocmai te-ai întors din vacanţă şi prezintă cea mai frumoasă întâmplare. Acesta a fost subiectul de două puncte care i-a bucurat pe toţi copiii de clasa a opta, și pe care profesorii l-au considerat mult prea ușor.

Însă nu a fost singurul subiect considerat sub nivelul unui copil de clasa a VIII-a. O reacție vehementă cu privire la Evaluarea Națională din acest an a avut Tudor Chirilă. Artistul s-a arătat șocat de inutilitatea unora dintre cerințele pe care le-au avut de rezolvat absolvenții de clasa a VIII-a în cadrul probei la Limba și literatura română. O altă cerință a fost ca elevii să scrie din ce rasă face parte câinele Şmil, din fragmentul din „Frânturi din viaţa lui Delavrancea”.

„Oameni buni, ce relevanţă are rasa câinelui pentru examenul de literatură de la Evaluarea Naţională? Din punctul meu de vedere, la literatură ar trebui să fie un examen oral exclusiv în care copiii să reuşească să poată să dezbată împreună cu profesorul lor un text, să fie o discuţie prietenească în care profesorul să poată pune un anumit tip de întrebări, să solicite un tip de răspunsuri din care să reiasă felul cum gândeşte, cum percepe un copil un text”, a susținut Tudor Chirilă.

Artistul a subliniat cât de important este ca elevii să exerseze gândirea critică și să fie încurajați să folosească propriile cuvinte, chiar dacă acestea nu sunt cele mai potrivit pentru un eseu.

Poziția ministrului Educației cu privire la subiecte

Pe de altă parte, ministrul Educației este de părere că subiectele de la proba de Limba și literatura română au fost considerate accesibile și că nu sunt atât de simple pe cât acuză unii. Sorin Cîmpeanu a declarat că subiectele sunt adecvate perioadei pe care elevii au traversat-o fără voia elor (n.r. – pandemie, școală online) și că, de asemenea, sunt adecvate testelor PISA.

„Mă bucur că subiectele au fost considerate accesibile, deşi nu sunt atât de simple pe cât acuză unii”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Rezultatele vor fi publicate pe evaluare.edu.ro și în centrele de examen pe 23 iunie 2022. Comunicarea rezultatelor obținute la examenul de Evaluare Națională se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.
Adauga un comentariu