Sfatul medicului

Ce stim despre boala Parkinson

Publicat: 09 mart. 2011
7

Boala Parkinson este cauzata de degenerarea sau distrugerea unor neuroni din creier care produc o substanta numita dopamina • Cand aproximativ 20 la suta din nivelul dopaminei din creier scade, apar primele semne ale bolii • In ceea ce priveste tratamentul bolii Parkinson, acesta poate fi medical si chirurgical

Boala Parkinson este o boala neurodegenerativa, a doua ca frecventa dupa boala Alzheimer. Ea nu este o afectiune doar a varstnicilor, varsta de debut fiind intre 40 si 70 de ani, cu un varf in decada a 6-a de varsta. Boala Parkinson este cauzata de degenerarea sau distrugerea unor neuroni din creier care produc o substanta numita dopamina. Aceasta substanta actioneaza la nivelul creierului si lipsa ei afecteaza capacitatea organismului de a controla miscarile normale. Cand aproximativ 20 la suta din nivelul dopaminei din creier scade, apar primele semne ale bolii.

Simptomele tipice pe care le pot prezenta persoanele cu boala Parkinson includ tremuraturile la nivelul mainilor, bratelor, picioarelor, barbiei (tremor), o intepenire a musculaturii (rigiditate), incetinirea miscarilor (bradikinezie), dificultate in mentinerea echilibrului (instabilitate posturala). Acestea se numesc simptomele motorii ale bolii, dar pe langa ele pot apare alte manifestari care nu au legatura cu miscarea si se numesc simptome non-motorii. Ele sunt reprezentate de tulburari de somn cu somnolenta si adormiri in timpul zilei si insomnie noaptea, tulburari de memorie, tulburari de vorbire, depresie, astenie, urinari frecvente, constipatie, dureri, furnicaturi, dificultati de inghitire.
Nu toti bolnavii prezinta exact aceleasi simptome.

Boala se poate manifesta extrem de diferit de la o persoana la alta, semnele bolii pot fi uneori, ani de zile, de mica intensitate, alteori, insesizabile de pacient sau de anturaj. Semnele afectiunii si rapiditatea cu care apar depind de fiecare caz in parte. 

Tratament medicamentos si chirurgical

In ceea ce priveste tratamentul bolii Parkinson, acesta poate fi medical si chirurgical. Tratamentele medicale includ medicatia bolii Parkinson, dar si educatie, terapie fizica (exercitiu fizic), terapia vorbirii, nutritie. Decizia de incepere a tratamentului medicamentos apartine medicului neurolog in functie de simptomele prezentate de pacient si de cat de mult interfereaza ele cu abilitatea persoanei de a efectua activitatile zilnice.

Educatia se adreseaza pacientului si familiei acestuia si are ca obiectiv mentinerea starii de sanatate si a unui nivel optim de activitate, cat si minimizarea impactului bolii asupra vietii pacientului. De aceea bolnavul trebuie sa inteleaga boala, cauza si tratamentul acesteia, sa caute un medic de incredere cu care poate discuta, sa continue sa faca lucrurile care ii plac, sa nu refuze ajutorul cand este necesar, sa nu treaca cu vederea vreo problema, sa nu uite ca nu este singur.

Programul de exercitii fizice trebuie sa fie o parte integranta a tratamentului general. In tratamentul bolii Parkinson, exercitiul fizic asigura ameliorarea fortei musculare, a tonusului muscular, a mobilitatii articulare, previne atrofiile musculare, reeduca mersul si, ce este cel mai important, ajuta ca pacientul sa-si mentina controlul asupra propriei vieti. In ceea ce priveste alimentatia, nu s-a demonstrat ca o dieta speciala poate incetini progresia bolii.

Alimentatia trebuie sa fie echilibrata, sa contina multe fructe, legume si lactate, in felul acesta asigurandu-se o buna functionare a celulei nervoase, o mentinere a structurii si functiei muschilor, o prevenire a unor simptome ale bolii (exemplu constipatia). In concluzie, boala Parkinson, desi este o afectiune cronica a sistemului nervos, este bine controlata de medicatia specifica, de activitatile fizice, de starea psihica si de alimentatia echilibrata a acestor pacienti. 

Adauga un comentariu