Vocea farmacistului

Ce sunt antidepresivele?

Publicat: 22 nov. 2011
7

Antidepresivele sunt principii active indicate, in primul rand, pentru tratamentul simptomatologiei din depresia majora si episoadele depresive din tulburarea bipolara. Alte utilizari: simptomele depresive secundare unor probleme medicale, fobia sociala, tulburarea anxioasa, atacurile de panica, sindroame obsesivo-compulsive, tulburari afective sezoniere, depresii postpartum.

S-a constatat prin studii ca atunci cand ele sunt utilitzate cum trebuie, 50% pana la 70% din pacientii cu depresie majora raspund bine la tratament daca diagnosticul este corect, pacientul tolereaza medicamentul, sunt folosite doze si durate de administrare adecvate.

Se pare ca multi clinicieni folosesc doze prea reduse. De exemplu in cazul inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei curbele doza-efect sunt in general plate, adica pacientii raspund la tratament pe masura ce li se administreaza 40 mg fluoxetina, 40 mg paroxetina sau 100 mg sertralina. In cazul venlafaxinei, relatia doza-efect este liniara, deci pacientilor care nu raspund la tratament este necesar sa li se creasca doza.

Procentul celor care raspund la tratament poate fi marit prin folosirea unor asociatii de medicamente. Inainte de a trece la utilizarea unei astfel de asociatii, este necesar sa se verifice daca monoterapia a fost corect aplicata.

Un tratament corect presupune administrarea medicatiei care sa realizele nivele terapeutice pe o perioada de minim 4-6 saptamani. La fel, trebuie sa fie evitate modificarile premature in tratament si luat in considerare faptul ca raspunsul terapeutic poate fi intarziat  de unele stari fiziologice, precum varsta inaintata (poate aparea raspuns la 8 saptamani de tratament).

Un alt aspect ar fi trecerea de la un antidepresiv la altul. In aceasta situatie trebuie avute in vedere particularitatile farmacologice ale substantelor active. Antidepresivele cu timp de injumatatire lung (fluoxetina) pot fi intrerupte brusc. In cazul intreruperii bruste a celor cu timp scurt (paroxetina) pot aparea simptome de sevraj. Oprirea administrarii acestora trebuie facuta, bineinteles, prin reducerea treptata a dozei, in decurs de 4 zile.

Cand se face inlocuirea unui IMAO (inhibitorii de monoaminooxidaza) cu un alt antidepresiv se face o pauza de cel putin 2 saptamani pentru eliminarea  lui din organism. Cand se instaleaza sevrajul, simptomele  sunt similare pentru inhibitorii recaptarii serotoninei si antidepresivele triciclice. Se poate manifesta prin ameteli, confuzie, vertij, insomnii, transpiratii sau chiar parestezii.

La adaugarea unui al doilea antidepresiv in schema de medicatie sau folosirea unor combinatii majoritatea studiilor realizate sunt putin relevante datorita dimensiunilor reduse ale loturilor de pacienti si perioadei scurte de urmarire in timp.

Cristina GaftonIn privinta tratamentului cu litiu studiile controlate au aratat ca in 50% din cazuri efectele au fost superioare celor placebo. S-a remarcat frecvent aparitia raspunsului in doar 48 ore, desi la majoritatea pacientilor efectele apar dupa 2-3 saptamani. A fost urmarit nivelul sanguin al litiului, cand s-a administrat initial 300 mg de doua ori pe zi , timp de 3 zile, apoi doza fiind crescuta la 300 mg de trei ori pe zi. Aceasta schema este de electie la pacientii cu istoric personal sau familial de tulburare bipolara. Litiul pare sa fie eficient in aproximativ 50% din cazuri.

Triiodotironina (T3) a fost folosita ca tratament auxiliar in studii, la peste 200 de pacienti, iar ea pare sa fie eficienta la mai putin de jumatate din cazuri. La unii pacienti pot aparea efecte spectaculoase in cateva zile, dar la majoritatea sunt necesare cateva saptamani de tratament.

Buspirona si pindololul sunt adjuvante eficiente, pentru ca prin mecanism de feedback, permit o eliberare a unei cantitati crescute de serotonina si astfel suplimenteaza activitatea antidepresiva.

Astfel, medicatia antidepresiva trebuie studiata inainte de a fi aplicata si impreuna  cu un bun diagnostic sa se urmareasca raspunsul si beneficiul, spre o evolutie buna a pacientului. In cazul celor care nu raspund la doua cure de antidepresive corect administrate, se indica evaluarea lor si de catre un al doilea specialist. In cazul in care pacientul cu depresie majora nu raspunde la tratamentul cu un singur medicament, tratamentul va dura 6 pana la 9 luni, apoi doza va fi redusa gradat, pana la intrerupere.

Cand exista pacienti care au suferit trei sau mai multe episoade de depresie recurenta, riscul recaderii este atat de ridicat, incat trebuie avuta in vedere medicatia continua (tratamentul de intretinere).

In concluzie, depresia si tulburarile aferente care pot aparea sunt boli grave care care trebuie diagnosticate corect si monitorizate indeaproape, iar primele simptome nu trebuie trecute cu vederea, tinand seama de cat de vulnerabili putem fi in aceasta societate moderna cu avantajele dar si neajunsurile cotidiene.

Adauga un comentariu