Lifestyle

Ce sunt antioxidanții

Publicat: 29 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce sunt antioxidanții
fructele si legumle contin o cantitate mare de antioxidanti

„Produsul conține antioxidanți” – probabil ați văzut de multe ori această inscripție de pe ambalajul a ceva delicios. Ce sunt antioxidanții și de ce sunt necesari? Să vă spunem acum.

În primul rând, amintiți-vă: antioxidanții nu sunt substanțe rare. Se găsesc în alimente și în multe alimente naturale. Mai mult, există și mulți antioxidanți în corpul uman. Acestea includ toate substanțele care într-un fel sau altul neutralizează radicalii liberi.

Pentru a înțelege semnificația procesului, să facem o scurtă excursie în biochimie.

Un electron este o particulă mică, a cărei anumită cantitate se află în fiecare atom. Schimbarea acestei cantități face atomul extrem de instabil. O moleculă care conține un astfel de atom începe să se comporte imprevizibil și agresiv. Acesta este motivul pentru care sunt numiți radicali liberi. Fără a intra în detalii, putem spune: acestea afectează țesuturile la nivel celular. Acest lucru se întâmplă imperceptibil, deoarece corpul nostru are o protecție excelentă împotriva radicalilor liberi.

Substanțele care pot neutraliza radicalii liberi se numesc antioxidanți. Ele returnează electronul pierdut la radicalii liberi, ceea ce îi transformă din nou în molecule utile și sigure. Antioxidanții și radicalii liberi din corpul uman „luptă” constant între ei și, în general, un anumit echilibru domnește în procesul luptei lor.

În general, este acceptat faptul că un stil de viață nesănătos, o ecologie slabă, mâncarea nesănătoasă și bolile epuizează depozitele de antioxidanți și invers, cresc formarea radicalilor liberi. Corpul reușește să folosească câțiva radicali liberi cu beneficii. De exemplu, pentru a ucide germenii. Dar când sunt prea mulți dintre ei, corpul nostru suferă.

Unele vitamine au proprietati antioxidante

Ieșirea este clară: trebuie să completați stocurile de antioxidanți! Cel mai simplu mod de a face acest lucru este cu mâncarea: multe alimente vegetale sunt bogate în ele. Majoritatea antioxidanților se găsesc în afine, afine, ulei de măsline și vin roșu – cu toate acestea, orice fructe și legume proaspete vor avea efect. Puteți utiliza antioxidanții ca parte a complexelor vitaminice: vitaminele A și C au proprietăți antioxidante excelente. Unii antioxidanți (vitamina E) sunt utilizați în cosmetică. Când se aplică local, protejează pielea de radicalii liberi, ajutându-l să arate tineresc și sănătos mai mult timp.

Totuși, nu uitați că indicatorul sănătății este echilibrul dintre antioxidanți și radicalii liberi și nu victoria necondiționată a primilor. Prin urmare, un exces de antioxidanți poate duce teoretic și la consecințe neplăcute. De asemenea, trebuie amintit faptul că corpurile noastre se confruntă rar cu o lipsă gravă de antioxidanți. Datorită reglementării, în corpul nostru ele sunt întotdeauna conținute în cantități mai mult sau mai puțin suficiente. Prin urmare, beneficiile suplimentelor antioxidante suplimentare nu trebuie supraestimate. Cu toate acestea, nici nu poate fi subestimat. Mulți dintre antioxidanți au alte funcții benefice, iar fructele și legumele bogate în ele sunt oricum foarte benefice.

Tags:
Adauga un comentariu