Stiri medicale

Ce sunt endorfinele si cum le putem produce

Publicat: 13 mart. 2012

Endorfinele sunt substante chimice produse de catre glanda pituitara si de catre hipotalamus, cu scopul de a contracara, pe de-o parte, efectele stresului si ale durerii (actionand similar cu morfina, dar fara a da dependenta), iar pe de alta parte, de a induce o stare de relaxare/euforie a organismului, de a intari sistemul imunitar, de a elibera hormonii sexuali, de a ajuta in procesul de invatare si de a ajuta la transmiterea semnalelor din cadrul sistemului nervos. Au fost descoperite in 1975, iar in prezent, o parte din efectele lor inca sunt dezbatute.

Exista persoane dependente de endorfine, care au tendinta/nevoia de a exagera cu activitatile ce le induc producerea acestor substante. Deasemenea, dereglari ale metabolismului endorfinelor conduce la tulburari psihice.

Cum putem stimula organismul sa produca endorfine
– productia de endorfine creste in timpul exercitiilor fizice repetate. Din aceasta cauza, practicarea sportului relaxeaza, pe langa faptul ca te mentine sanatos si in forma fizica buna.
– prin consumul anumitor alimente, precum ciocolata si ardei iuti; in general cele care sunt mai bogate in grasimi si zaharuri;
– prin actul sexual;
– prin diferite tipuri de masaj;
– prin acupunctura, meditatie;
– prin consumul de sucuri de morcovi, portocale, mere, etc.
– prin ras.

Productia de endorfine este diferita de la om la om, astfel, la un anumit stimul, de o intensitate identica, doi oameni pot produce cantitati diferite de endorfine.loading...

Adauga un comentariu