National

Ce sunt negii si cum poti trata aceasta afectiune dermatologica?

Publicat: 16 oct. 2015
1

Negii sau verucile reprezinta cea mai frecventa afectiune dermatologica, dupa acnee, astfel ca 3 din 4 persoane se confrunta cu cel putin o veruca de tip vulgar la un moment dat in viata.
Desi au aspectul unor bataturi, negii sunt de fapt papule, adica leziuni proeminente cu continut solid, ce pot fi simtite la palpare. Negii pot aparea cu precadere pe maini si degete, insa exista si forme care se localizeaza la nivelul talpii, pe scalp, fata, gat, torace sau genunchi.

Vezi si Cum iti dai seama ca te-ai infectat cu virusul HPV

Copiii si adultii tineri sunt mai susceptibili la aparitia verucilor, deoarece este posibil ca mecanismele lor de aparare sa nu fie complet dezvoltate, insa o veruca poate apare la orice varsta. Totusi, care este cauza acestei afectiuni dermatologice? Negii sunt, de fapt, infectii ale pielii cu HPV Human Papilloma Virus, acelasi virus care favorizeaza cancerul de col uterin, dar care, atentie, nu inseamna ca verucile se transforma in cancer, spun dermatologii. Exista aproximativ 180 de tipuri de HPV, iar dintre aceste tulpini una determina aparitia negilor. Din acest motiv, vaccinul anti HPV nu are cum sa previna aparitia negilor, pentru ca este destinat unor tulpini diferite. HPV se gaseste deseori pe obiecte, insa infectia este favorizata de microleziunile de la nivelul pielii (zgarieturi, taieturi), umezeala crescuta (bazine de inot, dusuri, vestiare, sauna) si de transpiratia excesiva. Pentru a  scapa de ei, medicul dermatolog poate utiliza mai multe metode, dintre care congelarea cu azot lichid, arderea cu laser sau excizia.

Adauga un comentariu