Sanatate

Ce sunt ovarele micropolichistice? Tot ce trebuie să știi despre această afecțiune

Publicat: 01 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce sunt ovarele micropolichistice Tot ce trebuie să știi despre această afecțiune
Nu toate femeile cu ovare polichistice pot avea manifestările menționate.

Sindromul ovarelor micropolichistice reprezintă o afecțiune des întâlnită la femeile până în 35 de ani, manifestându-se la aproximativ 6,5 – 8% din populația feminină europeană.

Ovarele micropolichistice sunt caracterizate de anomalii menstruale de tip oligomenoree (menstruații mai puține ca număr pe parcursul unui an), amenoree (lipsa menstruației), hirsutism (creșterea exagerată a părului pe piept, pe față, acnee, căderea părului în regiunea temporală a capului), obezitate, infertilitate și diabet zaharat.

Printre complicațiile ovarelor micropolichistice se numără: infertilitatea, diabetul gestațional sau hipertensiunea arterială în sarcină, avortul spontan sau nașterea prematură, diabetul de tip 2 sau prediabet, apneea în somn, depresia, anxietatea și tulburările de alimentație, hemoragia uterină anormală sau cancerul mucoasei uterine (cancer endometrial).

Foarte important de precizat este că simptomele prezentate pot fi întâlnite și în cazul altor afecțiuni. Mai mult, nu toate femeile cu ovare polichistice pot avea manifestările menționate.

ovare micropolichistice la ecograf
Ovarele micropolichistice se manifestă prin: anomalii menstruale de tip oligomenoree, amenoree, hirsutism, obezitate, infertilitate și diabet zaharat.

Cauzele ovarelor micropolichistice

Sindromul ovarelor micropolichistice poate apărea din cauza existenței unei anomalii funcționale la nivelul axului hormonal hipotalamus-hipofiză-ovar, care generează modificări ale metabolismului androgenului (hormonul masculin). Mai mult, de vină poate fi și controlul deficient asupra producției de testosteron, androstendion, DHEA.

Totodată, un LH (hormon luteinizant) crescut și un FSH (hormon de stimulare folioculară) scăzut pot duce la schimbarea deficitară a androgenului în estrogen. Acest lucru poate produce modificări histologice în structura ovariană, cu îngroșarea capsulei ovariene și blocarea foliculilor ovarieni. Cu toate acestea, există femei cu ovare micropolichistice, care au nivele normale de hormoni androgeni.

Specialiștii sunt de părere că sindromul poate fi determinat de nivelul scăzut de adinopectină la nivelul țesutului adipos, fapt ce dă naștere unui metabolism deficitar al glucidelor și lipidelor. De aceea, se ajunge la creșterea greutății și apariția obezității, iar mai apoi la un debut de diabet zaharat și hipertensiune.

Potrivit anumitor cercetări, și ereditatea poate fi o cauză a apariției sindromului ovarelor polichistice.

Pentru a fi diagnosticată cu acest sindrom, o femeie trebuie să prezinte oligomenoree sau amenoree, hiperandrogenism clinic sau hiperandrogenemie ori aspect ecografic al unui ovar cu 12 foliculi de 2-9 milimetri (sau volum de peste 10 cm3).

o femeie cu acnee pe ten
Sindromul ovarelor micropolichistice poate apărea din cauza existenței unei anomalii funcționale la nivelul axului hormonal hipotalamus-hipofiză-ovar, care generează modificări ale metabolismului androgenului (hormonul masculin).

Tratament pentru ovarele micropolichistice

Din nefericire, nu există un tratament special pentru condiția ovarelor micropolichistice. Cu toate acestea, se au în vedere mai multe tratamente paleative, care să amelioreze simptomele și să prevină complicațiile.

De aceea, medicii recomandă contraceptive antiandrogenice tip Diane 35 sau Yasmin, pentru a regla menstruațiile și pentru a scădea hirsutismul.

De asemenea, se utilizează agenţi antiandrogenici tip spironolactonă și soluţii dermatologice de specialitate pentru reducerea acneei şi a excesului de fire de păr în regiunea fetei şi a membrelor inferioare. Pentru a induce ovulația, se administrează medicamente tip clomiphene, cum este medicația antidiabetică, în special femeilor obeze.

În unele cazuri, specialiștii recomandă tratamentul chirurgical laparascopic, de tipul drilling-ului ovarian. În același timp, este indicată reducerea ponderală cu regim dietetic în cazul pacientelor obeze, renunțarea la fumat și menținerea unui stil de viață activ, sănătos și echilibrat.

o femeie imbracata în albastru care isi ascunde zona intima
Medicii recomandă contraceptive antiandrogenice tip Diane 35 sau Yasmin, pentru a regla menstruațiile și pentru a scădea hirsutismul.
Adauga un comentariu