Educatie intima

Ce sunt si cum se produc feromonii, hormonii atractieie sexuale

Publicat: 02 aug. 2011
7

Relatiile sexuale sunt puternic influentate de feromoni, sustin numerosi cercetatori. Feromonii sunt substante biochimice produse de organismul uman, dar si de organismul animal. Acestia nu dicteaza doar comportamentul sexual ci au si alte roluri: de aparare, marcare teritoriu, cresc nivelul de agresiune. 

Babatii produc mai multi feromoni decat femeile
In mod normal, orice persoana secreta feromoni, insa, cei mai multi sunt eliminati prin masurile de igiena. Aceste substante nu au nici o aroma, nici miros, dar sunt suficient de puternici pentru a determina anumite reactii ale celor din jur, iar barbatii elimina mai multi hormoni ai atractiei sexuale decat femeile.  

Inainte de 1986 nu existau dovezi certe ale existentei feromonilor, dar lucrurile s-au schimbat dupa acest an. Feromonii au fost descoperiti in sudoarea umana, fiind perceputi cu ajutorul unei mici glande de la baza cartilajului vomeronazal (un organ de simt olfactiv auxiliar situat intr-o capsula, la baza cavitatii nazale).

De unde provin feromonii
Pielea este principalul organ care emana feromoni prin glandele sudoripare. Acestea se regasesc pe toata suprafa corpului, insa sunt mai concentrate in: 

– axile (subbrat) ; 
– mameloane (pentru ambele sexe) ; 
– regiunile pubiene, genitale si circumanale; 
– regiunea periorala si buze;
– pleoape; 
– urechea externa. 

Ambele sexe produc feromoni masculini, adica androstenol, dar numai femeile produc feromonul copulina – prezent la nivel vaginal, sfarcuri, axile si gurai. Aceste substante eliminate de corpul uman sunt relativ imperceptibile de catre nasul uman, ceea ce percepem noi ca si miros corporal, miros al pielii nu se identifica cu secretiile glandulare curate, proaspete, ci cu degradarea bacteriana a acestor secretii glandulare. 

Adauga un comentariu