Religie

Ce traditii si obiceiuri avem pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului

Publicat: 14 aug. 2019
14

Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare, o sarbatoare uriasa pentru toti crestinii. Maica Domnului este vesnica mijlocitoare a dorintelor si staruintelor noastre, de aceea este important sa o cinstim cum se cuvine. Adormirea Maicii Domnului este o sarbatoare fixa, cinstita in fiecare an la 15 august, cunoscuta in popor ca Sfanta Maria Mare sau Santamaria Mare.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este considerata si sarbatoarea care desparte lunile de vara de cele de iarna, iar in aceasta zi se sarbatoreste si Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este considerata ocrotitoarea marinarilor.

Este un praznic, insa sa nu uitam ca Adormirea nu este nici pe departe un final, ci o trecere la Dumnezeu Tatal. De aceea, contrar multor superstitii, este in regula sa uram ”la multi ani” aniversatilor zilei. Dar este important sa ne pastram sobrietatea si sa nu uitam ca aceste praznice nu se fac pentru petrecerile lumesti, ci pentru o conectare la Divinitate, la absolut, prin rugaciune, prin mers la Liturghie si prin impartirea de daruri celor mai putin norocosi.

Cand ajuti un alt suflet, sa o faci cu toata deschiderea, ca si cum ai face ceva pentru tine. Intrucat esenta divina nu poate fi atinsa decat prin iubire. Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti!

In scrierile parintilor orientali se spune ca Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata. De asemenea, se spune ca apostolii aflati in acel moment in zone diferite ale lumii au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Deoarece Apostolul Toma nu a putut fi prezent la inmormantare, cand a ajuns dupa 3 zile acesta a cerut sa fie deschis mormantul pentru a putea saruta mainile Nascatoarei, dar intrand el a gasit mormantul gol. De-a lungul timpului in cuvantarile Parintilor Bisericii s-a afirmat faptul ca Fecioara Maria a fost inviata de Fiul Sau si luata cu trupul in Imparata Cerurilor, scrie site-ul alba24.ro.

Pe de alta parte, traditia mai spune ca dupa ce si-a savarsit misiunea apostolica ce i-a fost incredintata, de a duce credinta pe Muntele Athos, Maica Domnului dorea sa se mute la Fiul Sau. Aceasta cerere i-a fost indeplinita si astfel a fost savarsita si dorinta crestinilor ca trupul Maicii Domnului sa nu fie supus puteziciunii si sa fie luat la cer.

Salvatoarea sufletelor din iad

Tot traditia spune ca inainte de Marea Judecata, Maica Domnului va da cu navodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putand sa se prinda de el si astfel sa se mantuiasca de pacate. Se mai spune ca dracii, ramasi fara sufletele oamenilor, se vor manca intre ei pana cand nu va mai ramane niciunul.

Obiceiuri si traditii de Sfanta Maria Mare

Traditia spune ca in dimineata zilei de 15 august femeile mergeau la biserica unde imparteau struguri, prune sau faguri cu miere. Dupa ce se imparteau fructele, femeile mergeau la cimitir pentru a tamaia mormintele. Pe de alta parte, cei care aveau vii mari obisnuiau ca in aceasta zi sa tocmeasca pandurii care sa pazeasca viile.

De asemenea, in aceasta zi barbatii isi schimbau palaria cu caciula, iar cei care erau observati ca purtau in continuare palarie erau ironizati. Totodata in aceasta zi de sarbatoare era interzis dormitul pe prispa sau scaldatul in apele raurilor spurcate de cerb, la fel si cu o zi inainte, in ajunul Sfintei Marii.

Pe de alta parte, in trecut in data de 15 august se deschidea in satul traditional un important sezon al nuntilor care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. Tot in aceasta zi se organizau si targurile si iarmaroacele de toamna iar perioada dintre cele doua Santamarii era considerata timp optim pentru semanaturile de toamna.

Totodata, inainte de sarbatoarea Sfintei Marii se aduna ultimele plante de leac, putandu-se afla totodata cum va fi toamna ce se apropie si se culeg flori care se pun la icoane si care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli.

In partile Moldovei aceasta sarbatoare este considerata sarbatoarea „mortilor” iar cu aceasta ocazie sunt pomeniti toti stramosii plecati in lumea celor drepti care au purtat numele Sfintei Fecioare.

Peste 2,2 milioane de romani isi serbeaza onomastica

In Romania, peste 2,2 milioane de romani isi serbeaza onomastica joi, dintre care 1.819.378 sunt femei si 416.844 barbati. Dintre acestia 1.398.464 poarta numele de Maria, 273.454 de Mariana, 51.620 de Marinela si 31.149 de Mioara. Mai exista si 25.947 femei care poarta numele de Marina, 25.447 de Marilena, 10.834 de Marioara, 1.685 de Mariuca si 162 de Maria.

Pe de alta parte, din numarul total de barbati care isi serbeaza onomastica joi, un numar de 310.751 poarta numele de Marian, 102.620 de Marin si 3.332 de Marinica.

Adauga un comentariu