Diverse

Ce tratament pentru raceala este inutil

Publicat: 06 nov. 2013
6

Un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Southampton arata ca ibuprofenul sau combinatia dintre ibuprofen si paracetamol nu alina simptomele infectiilor tractului respirator (cunoscutele raceli sau dureri in gat).

Iar inhalatiile cu abur nu au nici cel mai mic efect. Mai mult, 2% dintre pacientii participanti la studiu s-au oparit in timp ce incercau acest tratament. Ibuprofenul pare sa fie de mai mult ajutor in cazul copiilor si al pacientilor care sufera de infectii pulmonare, a declarat Paul Little, coordonatorul studiului.

Cercetarea a aratat si ca pacientii risca sa revina, in decurs de o luna, la simptome mai puternice sau la simptome noi, daca au fost tratati cu ibuprofen sau cu o combinatie de ibuprofen si paracetamol. Intre 50-70% dintre participantii la studiu care s-au inscris in categoria celor care au primit acest tratament s-au reintors la medic cu simptome mai accentuate.

Cu alte cuvinte, tratamentul cu ibuprofen ar contribui la dezvoltarea bolii. Explicatie posibila: ibuprofenul este antiinflamator si este posibil sa interfereze cu raspunsul sistemului imunitar si sa duca la prelungirea simptomelor sau la dezvoltarea lor, in unele cazuri.

La studiu au participat 899 de pacienti care au venit la medic cu simptome specifice infectiilor tractului respirator.

Ce putem totusi face? Stim ca nu exista niciun tratament care sa vindece raceala, tratand cauza ei, adica omorand virusul. Tratamentul racelii este simptomatic, adresandu-se efectelor, nu cauzei. Putem apela deci la remedii usoare impotriva durerilor, congestiei nazale, durerilor in gat si tusei (prescrise de medic si luate dupa indicatiile acestuia). Peste cateva zile, sistemul imunitar isi face treaba si invinge infectia virala.

Si mai importanta este odihna, caci ea ii da o mana serioasa de ajutor imunitatii.

Adauga un comentariu