Stiri si curiozitati

Ce tratamente sunt recomandate pentru puii de găină care strănută

Publicat: 16 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce tratamente sunt recomandate pentru puii de găină care strănută
Motivele apariției strănutului la puii de găină pot fi multiple

Toți fermierii și oamenii de la țară s-au confurntat cu probleme legate de puii de găină care răcesc sau care strănută și au căutat tratamente. Deși toți își doresc ca păsările și animalele care trăiesc în ferma lor să aibă o imunitate puternică și să fie sănătoase, se întâmplă ca păsările să răceească sau ia boli infecțioase.

Pentru a crește păsări la curte sau în ferme, costurile sunt destul de ridicate, iar în plus necesită și mult efort. În ciuda investiției, nu se întâmplă mereu păstrarea totală a populației de păsări din cauza apariției unor boli subite la puii de găină, ceea ce poate duce la pierderi financiare semnificative.

Cauzele pentru care puii de găină strănută

Principalele motive ale apariției strănutului la puii de găină pot fi îngrijirea necorespunzătoare, nerespectarea normelor sanitare, nerespectarea recomandărilor privind densitatea, alimentarea neechilibrată, hipotermia, lipsa de oxigenare a camerei unde sunt ținuți puii de găină sau infecția intrauterină.

La fel ca oamenii, și puii de găină strănută. Atunci trebuie observat dacă această manifestare este asociată cu alte boli pe care le pot face păsările. Letargia, diarea, respiratul greoi, apatia și orice comportament ciudat ar trebui să reprezinte un motiv serios de îngrijorare.

Respirația șuierătoare

Simptome precum respirația rapidă, strănutul, tusea sunt însoțite de mai multe boli. În această secțiune veți găsi informații despre cele mai frecvente metode de tratament.

Respirația șuierătoare poate fi cauzară de hipotermi, deoarece puii de găină sunt foarte sensibili la scăderile de temperatură, șocurile de temperatură, curenți și umiditate.

Boala se manifestă prin creșterea temperaturii corporale, scăderea activității motorii, refuzul de a mânca, strănut, tuse și răsuflarea răgușită.

În cazul în care se observă aceste simptome la un pui de găină sau la mai mulți, aceștia trebuie izolați imediat de ceilalți pentru a evita infecția.

Bronșita infecțioasă

Virusul care stimulează bronșita este transmis prin aer, hrană, apă, îmbrăcăminte și echipament.

Simptomele bronșitei infecțioase sunt strănutul, mucus în ochi, creșterea respirației, tusea, diaree verde.

Bronșita se dezvoltă foarte rapid și este periculoasă pentru păsările tinere, aproximativ un sfert dintre cele ifnectate riscând să moară. O pasăre care a suferit bronșită virală poate purta agentul patogen încă 100 de zile. Puii nou-născuți ar putea avea deja virusul. Focarele de bronșită infecțioasă apar cel mai adesea în primăvară și vară.

Pentru aceste boli tratamentul presupune administrarea de tetraciclină și levomicină. Produsele medicamentoase sunt diluate în apă, potrivit rețetei date de medicul veterinar. Pe pene, puii de găină sunt dați cu decoct de urzică și apă.

Colibacterioza

Una dintre bolile acute infecțioase cronice este colibacterioza. Aceasta afectează plămânii, ficatul, pericardul și articulațiile. O formă acută a bolii poate duce la decesul unei treimi din populația tânără din ferma de pui. Boala poate afecta nu numai păsările, ci și alte animale din gospodărie. În acest caz, organele interne sunt afectate, ceea ce duce la o evoluție acută a bolii. Cel mai adesea, colibacterioza apare din cauza unei diete neechilibrate și a unor probleme legate de condițiile sanitare.

Păsărilor sănătoase trebuie să li se admnistreze soluție de Furacilin (1:10.000), vitamine și minerale. Pentru tratamentul colibacteriozei, se administrează Gentamicină, Tetraciclină, Polymyxin și Furagin. Terapia cu antibiotice este prescrisă timp de cel puțin 5 zile. În același timp cu antibioticele trebui adăugate și probiotice.

Adauga un comentariu