Eveniment-Social

Ce trebuie sa cerem de la un ciine de vinatoare

Publicat: 26 iun. 1999

In mintea multor vinatori este inradacinata ideea ca un ciine daca este una din rasele de ciini de vinatoare trebuie sa vineze numaidecit, sa hartuiasca vinatul, adica sa „vineze”. Acesta este un lucru relativ adevarat, ciinii respectivi avind instinctele bine stabilizate printr-o selectie bine dirijata, zeci si zeci de ani de zile, si nu toti au fost creati pentru hartuire. Sa nu uitam unele lucruri care pot duce la pierderea instinctului de vinatoare, lucru absolut real si din pacate din ce in ce mai des intilnit. In primul rind intervine faptul ca multe rase de ciini de vinatoare avind un aspect fizic deosebit de placut si un caracter blind si jucaus au fost transformati in ciini de apartament si de agrement, generatii intregi nefiind utilizate la vinatoare. Exemple sunt destule, incepind cu Caniche-ul si terminind cu Dalmatianul. Putini mai sint cei care mai stiu ca rasa Caniche a fost initial de vinatoare, folosita la vinatul de balta, cu atit mai putin i-ar trece prin cap unui vinator sa incerce in ziua de azi sa faca din acest ciine tovarasul lui de vinatoare. Ce este mai grav, in ziua de azi cind ciinele a revenit la moda, exemplare superbe de seteri, braci, cokeri sunt crescuti si folositi drept ciini de agrement.
Un alt factor ce face ca un ciine de vinatoare sa nu dea randamentul scontat este dresajul incorect sau incomplet, folosirea unei rase de ciini specializate in intr-o anumita latura a vinatorii la cu totul alte feluri de vinat sau in terenuri neadecvate. Nici o data un mare pontor, cum sint ciinii insulari nu va face munca de hartuiala, dupa cum nici invers. Sa vedem fiecare categorie de ciini la ce fel de vinatoare este specializata:
•Prepelicarii sint ciini specializati pentru vinatoarea la cimpie, in spatii largi, in lunci si zavoaie, cautind in special vinatul mic, cu par sau cu pene. Principala lor metoda de a descoperi vinatul este simtul olfactiv, avind mirosul extrem de dezvoltat. In general prepelicarii trebuie sa ponteze vinatul (se opresc intr-o pozitie specifica, incremenind ca o statuie, spectacol deosebit de frumos in momentul cind a localizat vinatul). Un ciine bine dresat nu trebuie sa rupa aretul decit la comanda stapinului cind va ridica vinatul. Ciinii insulari – pointerul si seterii – sunt mari pontatori cu miros extrem de fin, existand exemplare care pot simti vinatul de la distanta, ce variaza intre 30 si 50 m. Aceste rase nu vor cauta niciodata vinatul cu nasul in pamint, ei alergind in mare viteza cu capul sus si cazind in aret in momentul in care a simtit vinatul. Ciinii acestia sint recomandati in special in terenuri vaste cu vinatul mai rar si datorita pasiunii si calitatilor exceptionale cu care sunt inzestrati, sint recomandati si vinatorilor care se deplaseaza mai greu, ciinele strabatind terenul in locul vinatorului.
Prepelicarii continentali nu sunt mari pontatori, nu au aceleasi calitati de exceptie ca mari pontatori in schimb sint preferati de marea majoritate a vinatorilor intrucit sint ciini de utilizare multipla. Sint ciini inzestrati cu un miros indeajuns de bun, nu atit de rezistenti si pasionati ca si ciinii insulari, dar tenaci, usor de dresat, in general vineaza la distanta destul de mica in fata vinatorului, cum se spune „sub pusca” cu cheta (suprafata pe care o strabate in cautarea vinatului) mai scurta decit marii pontatori. Ponteaza indeajuns de bine si sint inzestrati de la natura pentru a deveni mari aportori. Pot fi invatati de asemenea cu insistenta sa caute pe urma de singe si sa „boceasca” vinatul mare cazut. Nu se recomanda a fi folositi la vinatoare de mistreti deoarece fiind de talie mijlocie spre mare sint mai greoi si de multe ori se intimpla accidente, mistretul ranit reusind sa-l loveasca, ranindu-l sau chiar sa-l omoare.loading...

Adauga un comentariu