Actualitate

Ce trebuie sa cerem de la un ciine de vinatoare? (urmare)

Publicat: 04 iul. 1999

Toti prepelicarii trebuie dresati de asemenea maniera incit sa fie disciplinati sa nu fie agresori fata de ceilalti vinatori sau fata de ceilalti ciini, sa caute intr-o cheta bine delimitata in functie de configurarea terenului si de cerintele vinatorului; sa faca aret pe care sa nu-l intrerupa decit la comanda stapinului si sa nu vineze pe cont propriu. Nu are voie sa alerge dupa vinat decit la comanda vinatorului, si acesta va da aceasta comanda numai in cazul in care vinatul este ranit.
Pentru ciinii aportori (cei de utilizari multiple) este obligatoriu daca stapinul vrea sa-i utilizeze si la vinatoare cu gonasi sa-i invete la perfectie pozitia de „sezi” sau cea de „culcat”.
Ciini hartuitori se intilnesc la noi in tara in special in zona de munte. Sint ciini care prin excelenta servesc profesionistii – personal silvic, padurari etc.. Din aceasta categorie fac parte foxterierii, basetii, lagolterierii, airdalterierii. Sint caracterizati printr-o mare agresivitate fata de vinat, si cu toate ca sint mici in talie sint foarte agili incolatacesc usor vinatul mare si se feresc la fel de usor de coltii mistretului cit si de ghiarele ursului. Invata foarte usor sa caute pe urma de singe, iar atunci cind gasesc vinatul mort scot niste sunete speciale care seamana cu „bocetul”, asteptind vinatorul sa vina sa recupereze vinatul.
Sa trecem la descrierea fiecarei rase de ciini de la noi din tara, mai amanuntit: Pointerul-perla ciinilor de vinatoare (raportat la cai este simbolul pur singelui englezesc) fiind incoronarea muncii de selectie pentru ciine pontatori. Ciine de talie mijlocie spre mare are talia de 52-64 cm. la masculi si 50-60 cm. la femele. Este mare specialist in cautarea vinatului mic, pe cimpii intinse, munca la care nu este egalat de nici o rasa.
Mirosul (nasul) sau este extrem de rezistent la efort si caldura, cheta (linia pe care se misca in dreapta si stinga vinatorului) putind strabate o suprafata de teren in dreapta si in stinga vinatorului de circa 100+100 m si un aret extrem de ferm. Vom vorbi despre aret atunci cind vom descrie metodele de dresaj. Cerceteaza terenul in viteza, cu nasul pe sus deoarece mirosul si nasul lui ii permite sa simta si sa localizeze vinatul fara a fi obilgat sa apropie botul de pamint. Pointerul in general nu este un bun aportor si daca refuza sa faca aportul nu este bine sa fie fortat intrucit este ultra specializat.loading...

Adauga un comentariu