Religie

Ce trebuie sa faci cand tamaiaza preotul in biserica, ca sa vina peste tine Harul Duhului Sfant – Tamaia alunga fortele raului – Risipeste depresia, starile de anxietate, neliniste si amintirile neplacute

Publicat: 05 iun. 2018

Ce trebuie sa faci cand tamaiaza preotul in biserica, ca sa vina peste tine Harul Duhului Sfant! Tamaia alunga fortele raului! Risipeste depresia, starile de anxietate, neliniste si amintirile neplacute! S-a dovedit!
Ce trebuie sa faci cand tamaiaza preotul in biserica! Atunci cand preotul tamaiaza in biserica, vine harul tamaii caruia trebuie sa i te pleci, ca sa te smeresti. Deci nu la slujitorul din biserica te smeresti.
Nu, nu te smeresti lui. Sigur, slujitorul atunci e indumnezeit. Fie el cat de pacatos, e indumnezeit, pentru ca vine cu harul acela… Ce zice preotul cand tamaiaza? „Tamaie Ti-aducem Tie, Hristoase, intru miros de buna mireasma duhovniceasca”… Vezi cu ce rugaciune esti tamaiat? Si-ti fug toate gandurile cele rele cu tamaia aceea, cu fumul sfintit pe care ti-l da preotul. Pentru ca ce zici tu, ca preot? „Tamaie Ti-aducem, Tie Hristoase, Dumnezeul nostru, pe care primind-o intru jertfelnicul Tau cel mai presus de ceruri trimite-ne noua darul prea Sfantului Tau Duh”. Lui Dumnezeu Ii aduci tamaia aceea.

***

Ce semnifica tamaierea din timpul citirii „Apostolului”? Sfantul Simeon al Tesalonicului spune ca aceasta prima cadire din cadrul Sfintei Liturghii simbolizeaza darul Sfantului Duh dat lumii prin Evanghelie. Tamaia care arde transformandu-se in „miros de buna mireasma duhovniceasca” ce se inalta la cer exprima jertfa bine-placuta lui Dumnezeu. Tamaia care arde transformandu-se in „miros de buna mireasma duhovniceasca” ce se inalta la cer exprima jertfa bine-placuta lui Dumnezeu.

In timpul citirii „Apostolului” sau in timpul cantarii „Aliluia” de dupa Apostol are loc cadirea sau tamaierea, care se face in cinstea Sfintei Evanghelii ce urmeaza a fi citita si care simbolizeaza mireasma invataturii Sfintilor Apostoli, dupa cum zice Sfantul Pavel: „Noi suntem pentru Dumnezeu buna mireasma a lui Hristos si prin noi se raspandeste in tot locul mireasma cunostintei Lui” (II Corinteni 2, 14-15).

Sfantul Simeon al Tesalonicului spune ca aceasta prima cadire din cadrul Sfintei Liturghii simbolizeaza darul Sfantului Duh dat lumii prin Evanghelie. Tamaia care arde transformandu-se in „miros de buna mireasma duhovniceasca” ce se inalta la cer exprima jertfa bine-placuta lui Dumnezeu. Omul insusi trebuie sa se jertfeasca, sa arda duhovniceste daruindu-se lui Dumnezeu ca „miros de buna mireasma duhovniceasca”.
Sfantul Chiril al Alexandriei sublinia faptul ca nu putem intra la Tatal si, implicit, nu Il putem cunoaste, decat in stare de jertfa curata. Cadirea, pregatindu-ne pentru primirea Cuvantului lui Dumnezeu, este in acelasi timp o jertfa adusa lui Dumnezeu, o marturisire a prezentei Sale in mijlocul nostru, precum si un indemn la propria noastra jertfire duhovniceasca. Mirosul aparte al tamaii si cantarea laudei lui Dumnezeu („Aliluia”) ne ajuta sa Ii simtim prezenta si sa ne inaltam inimile in rugaciune.

 ***

Ce simbolizeaza cadirea in tacere? Cadirea in tacere simbolizeaza inceputul facerii lumii. Duhul lui Dumnezeu „se poarta” pe deasupra lumii materiale originare, „pamantul netocmit si gol” despre care vorbeste Cartea Facerii si sufla asupra lui putere de viata facatoare. Ritualul tamaierii (cadirea), practicat si in unele dintre religiile popoarelor antice, reprezinta in Biserica crestina o amintire liturgica din Vechiul Testament, unde isi gaseste corespondenta in arderile de pe altarul tamaierii, seara si dimineata, de la cortul sfant.

In sine, tamaierea reprezinta una dintre formele de jertfa, o expresie a omagiului de adoratie ce se aduce lui Dumnezeu, ca autor si stapan al creatiei. Sensul acesta se afla confirmat de insasi formula prin care preotul binecuvanteaza tamaia pusa pe carbunii din cadelinita: „Tamaie Iti aducem (Iti oferim, Iti infatisam ca dar) Tie Hristoase, Dumnezeul nostru, intru miros de buna mireasma duhovniceasca, pe care primind-o in jertfelnicul Tau cel mai presus…”.

In cadrul privegherii (slujba de toata noaptea), Vecernia incepe cu deschiderea Usilor Sfantului Altar si cu cadirea in tacere a Sfintei Mese si a Sfantului Altar, mireasma de tamaie patrunzand in toate colturile. Cadirea in tacere simbolizeaza inceputul facerii lumii. Duhul lui Dumnezeu „se poarta” pe deasupra lumii materiale originare, „pamantul netocmit si gol” despre care vorbeste Cartea Facerii si sufla asupra lui putere de viata facatoare.

Surse: Staretul Dionisie, ”Duhovnicul de la Sfantul Munte Athos”; Doxologia.ro

 ***

Tamaia, leac pentru trup si suflet. Fumul si bobitele de tamaie tamaduiesc bolile de nervi, racelile si alunga greutatile sufletesti. In medicina noastra traditionala, plantele considerate sfinte au fost dintotdeauna folosite si in tamaduirea unor afectiuni. Putini stiu ca Biblia face referire la multe remedii medicinale. Dintre ele, tamaia e considerata un dar regesc, are o mare putere de vindecare si impiedica raspandirea molimelor. Daca stim cum s-o folosim in scop terapeutic, vom descoperi ca tamaia rezolva multe suferinte, de la cele trupesti, pana la cele ale sufletului.

O rasina cu puteri miraculoase. In cultul crestin, tamaia e intrebuintata inca din cele mai vechi timpuri, considerata „o buna mireasma“ al carei fum se ridica spre cer ca simbol a rugaciunilor noastre. De fapt, tamaia este sucul (rasina) unor arbusti exotici care, ajungand in contact cu aerul, se incheaga, la fel ca rasina brazilor. Arbustii din familia Burseraceae cresc in India, China, Somalia, Etiopia si Egipt, prin crapaturile stancilor din munti si in vecinatatea marii. Din incizii longitudinale facute in scoarta acestui mic arbust, se scurge un lichid laptos. Acesta este colectat intre sfarsitul lunii martie si inceputul lui aprilie. Fiecare copac aduce dupa vechime, grosime si starea copacilor, trei pana la zece kg de tamaie. Un copac poate fi exploatat pana la patru ani, dupa care este necesara o pauza de mai multi ani. Tamaia are diferite forme si culori, dupa locurile si tarile din care provine. tamaia de Arabia, Egipt si Somalia e galbuie si in forma de lacrimi, cea de India este superioara, galbena. in antichitate, era una dintre cele mai pretioase marfuri, valoarea sa fiind apropiataa de cea a aurului. Tamaia intra ca ingredient la prepararea Sfantului si Marelui Mir. Azi se foloseste pe scara larga tamaia suntetica. Dar, in scop terapeutic, se recomanda tamaia naturala. Atentie la tamaia contrafacuta din diferite rasini de brad sau molid! Poate fi daunatoare.

Mijloc terapeutic in Europa si Asia. Tamaia, o substanta rasinoasa cu miros placut si aromatic, dezvolta bine aceasta aroma abia la temperatura de 100°grade C, cand se inmoaie fara a se topi. Are actiune farmacoterapeutica antiinflamatoare, antiseptica, astringenta, carminativa si cicatrizanta, diuretica, expectoranta, sedativa. Stiinta contemporana nu poate explica, de pilda, efectele exceptionale ale fumigatiilor cu tamaie in tratarea epilepsiei, a tulburarilor senzitive sau a psihozelor grave, dar exista numeroase consemnari ale efectelor extraordinare ale acestui procedeu. In lumea araba, tamaia se dizolva in apa si se bea pentru dureri de stomac. Pentru infectii ale cailor respiratorii o aprind pe carbuni, insipirand mirosul. Tot in medicina orientala, boabele de tamaie de culoare galbuie rosiatica sunt folosite ca fortifiante ale psihicului. In Europa, tamaia a fost folosita pana la mijlocul secolului XIX la alinarea durerilor reumatice. Medicina moderna pare a o redescoperi in terapia cancerului, dizenteriei si febrei. In medicina populara si in cea manastireasca, este un pretios leac magic, cu virtuti de protectie si de exorcizare. Se spune ca o bucatica de tamaie sfintita tinuta la gat apara de deochi, de blestem, de ispitele Necuratului, de boli si de toate relele.

Un parfum care vindeca. Cum folosim tamaia in scop terapeutic? In primul rand, ca fumigatie. Tamaia are un rol important in aromaterapie, avand un puternic efect de relaxare. Se spune ca inhalarea fumului de tamaie ajuta la limpezirea mintii, substanta fiind folosita frecvent pentru rugaciuni si meditatie. in acest scop, se poate folosi si uleiul esential de tamaie. Acesta are efecte favorabile in afectiuni ale cailor respiratorii superioare (bronsite, laringite, tuse), fiind utilizat sub forma de inhalatii, comprese sau in candela. Este tonifiant pentru piele, avand in acelasi timp proprietati antiinflamatoare si astringente. Inhalarea aburilor de tamaie este recomandata in anxietate, stres, stari tensionale. in stari de anxietate, se face in dormitor o fumigatie cu tamaie, inainte de culcare. Somnul va fi foarte linistitor. Tamaia sub forma de fumigatii este adjuvant in psihozele si nevrozele grave. De asemenea, masajul cu ulei esential de tamaie, pe fata si gat, are un rol important pentru infrumusetarea pielii, pentru tratarea acneei. Extractul de tamaie se foloseste si in industria parfumurilor, datorita calitatii sale de se evapora incet.

Leac pentru fumatori. Sub forma de tinctura, tamaia e buna in laringita, tuse, raceala. Se iau zilnic 20-30 de picaturi de tinctura de tamaie, diluate in jumatate de pahar de apa. Suplimentar, se face gargara cu infuzie de tamaie, care are puternice efecte antiinflamatoare si antiinfectioase. In caz de nisip si pietre la rinichi, nefrite si infectii urinare, dimineata, la orele 8 si la orele 11, se ia cate o lingurita de tinctura de tamaie diluata intr-un pahar de apa plata sau de izvor. Tratamentul dureaza 2-3 saptamani si se repeta de cate ori este necesar. Tamaia dezinfecteaza, cicatrizeaza si marunteste pietrele de la rinichi. Tinctura se prepara prin combinarea a 10 lingurite de tamaie naturala cu un pahar de alcool de 90 de grade. Pentru inflamarea sanilor, se pun pe zona afectata comprese cu infuzie de tamaie. Se tin vreme de 1-2 ore pe zi. Se pare ca tamaia poate vindeca si de tabagism. Dr. Barbara Ritson sustine ca explicatia faptului ca majoritatea credinciosilor nu fumeaza se datoreaza inhalarii de tamaie, care ar avea rolul de a reduce tentatia. Ea a demonstrat ca fumul de tamaie actioneaza inhibitor asupra receptorilor nicotinici din creier. Medicul american Ronald Boris Vikery, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru medicina, a dovedit ca inhalarea fumului de tamaie scade cu 60% necesitatea de nicotina a fumatorilor. Se pare ca, inhalarea fumului de tamaie de 2-3 ori pe saptamana, vreme de 2-3 minute, e suficienta pentru a scapa de acest viciu.

Tamaia topeste pietrele de la rinichi. Tamaia sub forma de tablete care se sug ajuta la inflamatii cronice ale gatului. Specialistii in medicina si farmaceutica cauta de mult timp un inlocuitor pentru cortizon care este folosit in aceste inflamatii cronice, se pare ca tamaia este un leac foarte eficient. Pietrele la rinichi pot fi eliminate cu bobite mici de tamaie si ulei de masline. Este un leac vechi care da mereu rezultate bune. Tratamentul se tine 23 zile. in prima zi, se incepe cu un bob de tamaie invelit in miez de paine, care se inghite cu o lingurita de ulei de masline. A doua zi se iau doua boabe, si tot asa, pana la 12 bobite, cantitatea de ulei ramanand aceeasi. In a 13-a zi, numarul bobitelor scade. Este bine sa inghitim tamaia fara a o tine in gura, deoarece daca atinge dintii ataca smaltul. Pentru a nu aparea accidente din cauza contrafacerilor, nu va fi folosita intern decat tamaia procurata din magazinele si farmaciile naturiste, pe ambalajul careia se mentioneaza explicit ca poate fi administrata pe cale orala.

Smirna, aroma cu efect de medicament. Smirna este si ea un ingredient sfint cu puteri medicinale. Are actiune antiinflamatoare a cailor respiratorii. Este intrebuintata si ca antioxidant, antiseptic, astringent, carminativ, deodorant, sedativ si expectorant. Smirna ajuta la curatarea ranilor si tratarea racelilor si a infectiilor fungice. pana la aparitia morfinei si a altor calmante de acest gen, smirna era cel mai utilizat analgezic. in prezent, gasim aceasta rasina in componenta unor paste de dinti si a unguentelor pentru tratarea problemelor dermatologice. Uleiul esential de smirna are efect puternic de relaxare asupra corpului, dar poate fi folosit cu succes si in tratarea multor probme ale pielii: eczeme, dermatite, sau chiar rani usoare, precum si pentru indepartarea infectiilor fungice. Pentru indigestie si balonare, se iau 2-3 lingurite de infuzie, cu un sfert de ora inainte de a manca si la cateva minute dupa ce am mancat. Acest preparat are efecte stimulente puternice asupra digestiei, pe care o normalizeaza. Pentru maini si picioare reci, se vor face frictionari energice ale mainilor si picioarelor, cu infuzie concentrata de smirna (obtinuta din 3-4 bobite din aceasta rasina, la o jumatate de pahar de apa). Tinctura se prepara astfel: 10 grame de smirna se lasa vreme de sapte zile sa se dizolve in 100 de ml de alcool alimentar de 90 de grade, intr-un borcan inchis ermetic. Dupa trecerea acestui interval de timp, preparatul se poate utiliza, administrandu-se intern o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de 2-3 ori pe zi. Nu folositi decat smirna din magazinele naturiste.loading...

Adauga un comentariu