Local

Ce trebuie să faci dacă ai rămas cu tuse după infecția cu COVID-19. Un consult la medicul pneumolog este obligatoriu

Publicat: 22 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce trebuie să faci dacă ai rămas cu tuse după infecția cu COVID-19. Un consult la medicul pneumolog este obligatoriu
Ieșenii care nu scapă de tuse după infecția cu coronavirus trebuie să se programeze pentru o consultație la medicul pneumoftiziolog

Pacienții care s-au infectat cu o formă ușoară a infecției cu coronavirus acuză o tuse seacă. Deși încearcă să se trateze la domiciliu, nimic nu pare să dea rezultate. Medicii ieșeni recomandă acestor persoane să se prezinte pentru consultații la pneumoftiziologie

Medicii ieșeni atrag atenția pacienților care s-au tratat de infecția cu coronavirus. Chiar și persoane care au scăpat de o formă ușoară, tratați la domiciliu de COVID-19, acuză o tuse seacă care durează în unele cazuri de câteva luni. Dacă tratamentul recomandat de medicii de familie nu dă rezultate, ieșenii trebuie să se programeze pentru un consult la medicul pneumoftiziolog. Frica de spital reprezintă pentru unii bolnavi motivul pentru care amână o programare la medic. Totuși, după infecția cu coronavirus, recuperarea respiratorie este foarte importantă. După două săptămâni post-infecție Covid sunt necesare consultații la medicul de familie, medicul pneumolog și infecționist.

Dr. Florin Roșu, despre ieșenii care se confruntă cu tusea post-COVID-19: „Trebuie să înceapă recuperarea respiratorie”

Numărul ieșenilor tratați în spitale de COVID-19 și evaluați medical care necesită internare pentru recuperare pulmonară și terapie se află în creștere. Totodată, pacienții care s-au tratat de o formă ușoară a infecției cu coronavirus acuză că tușesc frecvent.

„Tusea reprezintă una dintre cele mai importante sechele cu care se prezintă pacienții. Aceștia trebuie să efectueze un consult la un medic pneumolog și să înceapă recuperarea respiratorie. Recomandat este ca după două săptămâni să meargă la consultații. Starea de oboseală și tusea rămân problemele cu care se confruntă majoritatea pacienților COVID-19. Diferența între pacienții care au trecut de o formă gravă și una ușoară a infecției cu coronavirus constă ulterior în gradul de fibroză pulmonară. La cei care s-au tratat de o formă gravă, și gradul de fibroză este mai mare”, declară dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Un sector pentru pacienții cu sechele post-COVID-19, organizat la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași

Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași pune la dispoziție în Secția Clinică a II-a de Pneumoftiziologie Pașcanu un număr de 20 de locuri pentru pacienții cu sechele pulmonare post-COVID-19. Reprezentanții din mai multe unități medicale din Iași, alături de Direcția de Sănătate Publică Iași, doresc să organizeze sectoare non-COVID-19 cu mai multe locuri pentru pacienții care au nevoie de tratament după ce au trecut de infecția cu coronavirus. Unii dintre ei au nevoie de tratament în sector non-COVID-19 imediat după externare, iar alții ajung la spital după circa două săptămâni, acuzând dureri grave și solicită internare. În fiecare zi, la UPU SMURD Iași ajung în medie doi pacienți care după două sau trei săptămâni de la tratamentul pentru boala COVID-19 revin cu sechele pulmonare. Din doi pacienți cu sechele, unul dorește să se interneze.

Adauga un comentariu