Actualitate

Ce trebuie să faci dacă vrei să te înscrii sau să te transferi de la un medic de familie la altul? Procedura este simplă

Publicat: 03 iun. 2020
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ce trebuie să faci dacă vrei să te înscrii sau să te transferi de la un medic de familie la altul Procedura este simplă
Pentru a vă schimba medicul de familie trebuie să completați acest model de cerere

Dacă doriți să vă schimbați medicul de familie sau să vă înscrieți pentru prima dată la unul, procedura este simplă. Tot ceea ce trebuie să faceți este să mergeți la medicul de familie la care doriți să vă înscrieți și să completați o cerere tip, după caz, de transfer sau de înscriere. Din acel moment, toată responsabilitatea aparține medicilor. Medicul primitor va solicita actele de la medicul la care ați fost înscris și, în urma procedurii, puteți beneficia de serviciile medicale. Pacientul are dreptul de a alege medicul de familie indiferent de cartierul sau localitatea de domiciliu.

Persoanele care doresc să se înscrie sau să-și schimbe medicul de familie vor adresa o cerere de înscriere prin transfer sau cerere de înscriere, după caz, la medicul de familie la care dorește să se înscrie. Modelul de cerere este prevăzut în anexa nr. 2 A la ordin și trebuie prezentat medicului de familie la care doresc să se înscrie, precizând numele medicului de la care pleacă, după caz. Înscrierea prin transfer pe lista unui medic de familie se face pe baza cererii de înscriere prin transfer, dar și a cardului național de sănătate. Medicul la care alegeți să vă transferați va solicita documentele medicale de la medicul la care ați fost înscris și totodată va efectua procedurile specifice de transfer.

Pentru a te înscrie sau transfera de la un medic de familie la altul trebuie să completezi o cerere

Persoanele care doresc să se înscrie la un medic de familie pentru prima dată și cele care vor să se transfere de la un medic la altul trebuie să completeze o cerere-tip. Aceasta poate fi găsită online sau la cabinetele medicale. În urma completării ei, medicul de familie pentru care ați optat va face procedurile de înscriere sau, după caz, de transfer.

„Persoana care dorește să se înscrie sau să se transfere de la un medic de familie la altul va trebui să completeze o cerere specifică. Medicul la care se înscrie pacientul va informa fostul medic că pacientul a solicitat transferul, urmând ca documentele medicale să fie trimise către noul medic de familie. Pentru situațiile de înscriere prin transfer, medicul de familie primitor are obligația să anunțe în scris, prin poștă, în maximum 15 zile lucrătoare, medicul de familie de la care a plecat persoana. Medicul de familie de la care a plecat pacientul are obligația să transmită fișa medicală în copie certificată prin semnătură și parafă că este conform cu originalul, prin poștă, medicului primitor, în termen de 15 zile lucrătoare de la solicitare”, spune Radu Țibichi, președintele Casei de Asigurări de Sănătate din Iași.

Nu aveți dreptul de a vă schimba medicul de familie mai devreme de 6 luni de la înscriere

Pe lângă procedurile de încriere sau transfer, trebuie să știți că nu aveți dreptul să vă schimbați medicul de familie mai devreme de 6 luni de la înscriere, decât în cazuri excepționale și motivate. Situațiile considerate excepționale pot fi determinate atât de medic, cât și de pacient.

„Dacă un pacient dorește să se transfere de la un medic la altul în mai puțin de 6 luni de la ultima înscriere sau ultimul transfer, trebuie să prezinte un motiv întemeiat. Se consideră situație excepțională atunci când pacientul își schimbă domiciliul dintr-un cartier în altul sau dintr-o localitate în alta sau dacă medicul a decedat. Totodată, mai există situații în care medicul vinde sau donează praxisul și asiguratul se trezește că este preluat de un alt medic. În această situație, în termen de 6 luni de zile, pacientul poate alege dacă va rămâne sau nu înscris la noul medic”, adaugă Radu Țibichi.

Persoanele neasigurate pot beneficia de servciile oferite de către un medic de familie?

Persoanele care nu sunt asigurate pot beneficia și ele de servicii medicale, însă de un pachet minimal. În cazul acestora nu există obligația de a se înscrie la un medic de familie. Ele pot beneficia de servicii doar prezentându-se la un cabinet.

„Casa de Asigurări de Sănătate decontează medicilor de familie și serviciile prestate persoanelor neasigurate. Acestea beneficiază de un pachet minimal și anume în cazuri epidemice, pentru prevenție. La această categorie se încadrează și dispensarizarea gravidelor”, încheie Radu Țibichi.

Pe raza județului Iași sunt 456 medici de familie contractați de Casa de Asigurări de Sănătate. Fiecare pacient are dreptul de a-și schimba medicul de familie fără a fi nevoit să-și anunțe intenția. Tot ceea ce trebuie să facă este să mergă la cabinetul noului medic și să depună o cerere.

Vezi AICI Cerere de transfer sau de înscriere medic de familie

Comentarii
  • VrrauSa fac transferul la doctor de familie în com Brănișca Sat Brănișca jud Hunedoara Sint în scrisă la doctor de familie garabulea Mariana com Rășinari jud Sibiu nu știu cum să i-au legătura eu numai de stau în jud Sibiu

Adauga un comentariu