Eveniment

Ce trebuie sa faci in ajun de Sfantul Dumitru ca sa ai sanatate si noroc tot anul

Publicat: 24 oct. 2018

Anul acesta, Sfantul Dumitru pica vineri, 26 octombrie, si este cea mai mare sarbatoare religioasa a toamnei. De aceea, multi crestini se ingrijesc de datinile stramosesti si iau in calcul superstitiile. Iata ce trebuie sa faci in ajunul acestei sarbatori, dar si vineri, 26 octombrie, ca sa parte de sanatate, belsug si noroc in toate.

Obiceiuri si superstitii

Sarbatoarea Sfantului Dumitru este intampinata in fiecare an cu hramuri rasunatoare, pomene cu colaci deliciosi, dar si jocuri cu focuri vii. Dupa hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfantul Dumitru reprezinta ultima si cea mai insemnata sarbatoare a toamnei, care, conform superstitiilor pastorale, reprezinta inceputul iernii.

De Sfantul Dumitru sau Samedru exista o multime de traditii si superstitii. Spre exemplu, in ajun, oamenii fac celebrele… focuri vii pentru a avea sanatate, noroc si belsug tot anul. Asadar, in ajun de Sfantul Dumitru, adica pe 25 octombrie, se tine "Focul lui Sumedru".

Atunci, oamenii obisnuiesc sa aprinda focuri mari pe dealuri sau in curti. Copiii, tinerii, dar si adultii sar peste foc pentru a fi sanatosi sau pentru a se casatori, dupa caz. Suntem siguri ca va reamintiti celebrele focuri care se fac, de obicei la tara, prilej cu care oamenii se intalneau si petreceau pana in zori de zi.

Rolul focului este de a alunga atat fiarele, avand si puteri roditoare, astfel incat dupa ce este stins oamenii obisnuiesc sa arunce in gradina cenusa si carbuni.

De Sfantul Dumitru, femeile in varsta obisnuiesc sa imparta covrigi, nuci, mere, paine, struguri si prune uscate tuturor celor care sar peste foc. Tot ele pregatesc pomeni pentru cei morti: de Sumedru se imparte coliva si colaci in forma de cruce.

Sfantul Dumitru marcheaza sfarsitul toamnei si venirea iernii. De Sfantul Dumitru, toate frunzele pomilor cad, semn ca Natura intreaga se pregateste sa cedeze locul zilelor inghetate de iarna.loading...

Adauga un comentariu