Boli si tratamente

Ce TREBUIE sa stie orice femeie cand isi curata zona intima

Publicat: 31 mai 2015
7
Candidoza vaginala este cea mai frecventa afectiune cu care orice femeie se confrunta la un moment dat, in viata. Netratata, aceasta afectiune poate avea repercusiuni asupra vietii de cuplu si a vietii reproductive a femeii. Desi zona vaginala indeplineste in mod natural rolul de autocuratare, aceasta necesita in mod constant grija si atentie in modul de ingrijire
Utilizarea produselor potrivite si respectarea regulilor de igiena in perioadele delicate sunt masuri esentiale care asigura o stare de bine si ajuta la prevenirea infectiilor ce pot afecta viata sexuala sau provoca infertilitate.
Iata cateva sfaturi de care sa tii seama pentru a avea o sanatate intima asa cum iti doresti: 
Frecventa dusurilor
Dusurile sunt foarte importante in mentinerea igienei si senzatiei de prospetime, insa intr-o anumita masura. Medicii ginecologi recomanda 1-2 dusuri pe zi, cu apa si sapun delicat, iar pentru zona intima cu produse speciale. Baile lungi in apa calda, dusurile frecvente sau gelurile cu un pH agresiv, indeparteaza stratul protector format in mod natural de flora vaginala pentru combaterea infectiilor.

IMPORTANT de stiut in legatura cu igiena intima 

Produsele potrivite pentru ingrijirea zonei intime
Exista anumite standarde pe care produsele create special pentru ingrijirea zonei intime, trebuie sa le indeplineasca. Acestea nu trebuie sa contina substante agresive si trebuie sa aiba un pH neutru. Zona genitala este foarte delicata, de aceea produsele care contin parfum sau au proprietati antibacteriene pot dezechilibra mediul usor acid al vaginului si provoca iritatii sau chiar infectii.
Contactul sexual
Contactul sexual trebuie urmat intotdeauna de un dus in zona intima, la exterior. Atentie insa, in aceste conditii, dusurile au doar rolul de a mentine curatenia si prospetimea, nu actioneaza in nici un caz ca un contraceptiv.
Igiena in timpul menstruatiei
Frecventa dusurilor in timpul menstruatiei poate creste pana la 3 ori pe zi, insa nu mai mult, deoarece zona vaginala este mult mai putin protejata in timpul menstruatiei si deci mai vulnerabila in fata infectiilor. De asemenea, un alt lucru important in aceasta perioada este alegerea produsului care sa raspunda nevoilor specifice de protectie, potrivit ele.ro. Tampoanele interne sunt recomandate in special in timpul zilei si in anumite situatii absolut necesare, precum la mare sau la piscina. Este foarte important ca acestea sa fie schimbate in conditii de maxima igiena, la fiecare 2-3 ore, deoarece contin substante ce favorizeaza aparitia infectiilor. In general, medicii recomanda folosirea absorbantelor externe cu invelis moale, de bumbac, astfel incat interiorul vaginului sa fie protejat.

Care sunt mai bune pentru zona intima: servetelele umede sau cele uscate? 

Lenjeria intima
Articolele de lenjerie intima din materiale sintetice favorizeaza migrarea bacteriilor, impiedica evaporarea transpiratiei si a secretiilor, astfel ca se creeaza un mediu umed, propice dezvoltarii infectiilor.
Lenjeria intima trebuie sa fie din bumbac deoarece lasa pielea sa respire. De asemenea, in timpul noptii este recomandat sa nu purtati deloc lenjerie intima pentru a mentine prospetimea si pentru a preveni inmultirea bacteriilor cauzata de caldura si umiditate.
Metoda de stergere
Dupa utilizarea toaletei, hartia igienica trebuie folosita dinspre fata spre spate, iar in cazul urinei, stergerea prin frecare nu e recomandata ci doar o tamponare usoara.
Adauga un comentariu