Sfatul medicului

Ce trebuie sa stie parintii despre otravirea accidentala a copiilor

Publicat: 21 nov. 2018
7

Otravirea accidentala este des întalnita în întreaga lume. Principalele otraviri se produc în urma inghitirii unor medicamente aparent inofensive, cum ar fi, antisepticele. O alta categorie, destul de periculoasa este reprezentata de produsele din orice camin: detergent, parfum, aftershave, produse de curatat etc. Daca din greseala, copilul a înghitit o substanta periculoasa, simptomele variaza în functie de mai multi factori: constitutia copilului, gradul de periculozitate implicat de respectivul produs, cantitatea îngurgitata.

Unele otravuri sunt slabe, producand iritatii usoare – copilul ar avea nevoie sa ia o cantitate foarte mare pentru a se intoxica. Altele sunt extrem de otravitoare si, o cantitate infima poate produce instant decesul. Anumite tipuri de substante periculoase necesita un tratament de urgenta daca sunt consumate (acizii puternici sau alcalinele): detergentul de rufe, de vase, solutia pentru curatarea toaletei. Aceste substante produc arsuri si provoaca leziuni grave la nivelul cavitatii bucale, esofagului si al stomacului. In cazul în care se intampla ca micutul sa înghita asemenea substante, trebuie dus de urgenta la cel mai apropiat spital.

Cum sa procedati daca micutul a fost expus substantelor otravitoare. Otrava la nivelul pielii: – îndepartati toate hainele care au fost contaminate; – încercati sa nu mai atingeti alte portiuni de piele cu partile de îmbracaminte contaminate deja; – clatiti pielea cu jet continuu de apa rece; – sunati la orice centru de salvare si asteptati instructiuni de la ei.

Otrava la nivelul ochilor: – tineti ochiul deschis si clatiti-l continuu cu apa; – procedati în acest fel timp de 10-15 minute; – sunati la orice centru de salvare si asteptati instructiuni de la ei.  Otrava ce a fost inspirata: – ajutati-l pe copil sa inspire aer curat cat mai rapid; – deschideti larg usile si ferestrele casei; – sunati la orice centru de salvare si asteptati instructiuni de la ei. Otrava ce a fost înghitita: – – sunati de urgenta la salvare; – gasiti containerul astfel încat sa stiti ce anume a înghitit copilul; – nu încercati sa-l fortati pe copil sa vomite.

Este bine ca micutul sa stie urmatoarele lucruri: – învatati-l pe cel mic sa nu atinga serpi, paianjeni, albine, furnici sau alte insecte; – încurajati-l sa fie încaltat majoritatea timpului; – asigurati-va ca locul de joaca al celui mic nu este plin de gunoaie; – educati-l pe mititel sa nu primeasca niciodata absolut nimic din partea strainilor. 
 

Adauga un comentariu