Calatorii

Ce trebuie sa stie romanii care calatoresc in Turcia: „Asigurati-va ca vi s-a aplicat in pasaport stampila de intrare in Turcia“

Publicat: 26 iul. 2018
9

Ministerul Afacerilor Externe ofera pe site-ul propriu o serie de sfaturi pentru calatoriile in afara tarii. Pentru ca multi romani aleg Turcia ca destinatie turistica, va prezentam cateva sfaturi de calatorie in aceasta tara, asa cum sunt ele prezentate pe site-ul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe prezinta pe site-ul propriu conditiile de calatorie in afara tarii, iar inca de la deschiderea rubricii dedicate Turciei romanii sunt informati ca „exista factori de risc”. Mesajul este insotit si de un sfat: „Evitati deplasarile ce nu sunt necesare”. In privinta conditiilor de calatorie in Turcia, MAE arata ca „intrarea pe teritoriul Republicii Turcia pentru cetatenii romani este permisa cu pasaportul romanesc, care trebuie sa aiba o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrarii in Turcia si sa dispuna de cel putin o fila goala”.

„Va recomandam sa acordati atentie la efectuarea controalelor de frontiera/vamale si sa va asigurati ca vi s-a aplicat in pasaport stampila de intrare in Turcia. Lipsa stampilei de intrare poate conduce la aplicarea de amenzi si/sau expulzare (pana la finalizarea cercetarii se considera ca s-a intrat ilegal)”, mai arata MAE, pe site-ul propriu.

Potrivit aceleiasi surse, nu se permite intrarea in Turcia cu cartea de identitate romaneasca, cartea provizorie de identitate romaneasca sau buletin de identitate romanesc. Exista, insa, si exceptii. „In cazul calatoriilor internationale efectuate cu avionul se poate folosi si cartea de identitate romaneasca valabila (valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrarii in Turcia), insa numai pentru tranzit aeroportuar(fara parasirea zonei de tranzit/a aeroportului). De asemenea, cetatenii romani pot intra si tranzita teritoriul Republicii Turcia cu titlul de calatorie romanesc”, arata Ministerul Afacerilor Externe.

MAE face o precizare importanta si pentru romanii care calatoresc in Turcia in scop turistic sau de afaceri. Pentru astfel de calatorii nu e nevoie de viza. „Cetatenii romani care calatoresc in Turcia in scop turistic sau de afaceri (intalniri) nu au nevoie de viza de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada de sedere nu poate depasi 90 zile intr-un interval de 6 luni. Perioada de sedere se calculeaza retroactiv, de la data iesirii din Republica Turcia, iar nu de la data primei intrari”, se mai arata pe site-ul, MAE.

Adauga un comentariu