Stiri si curiozitati

Ce trebuie să știi când cumperi apartament. Ponturi pentru o achiziție de succes

Publicat: 03 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Te gândești să îți cumperi un apartament? Ei bine, cu siguranță sunt mai multe informații pe care trebuie să le știi când cumperi un apartament. Fie că este nouă sau veche, fiecare lcouință are anumite particularități pe care trebuie să le ai în vedere. În plus, cumpărarea unui apartament nu este tocmai simplă, fiind o investiție pe termen lung și presupune un întreg proces de analiză și comparare a multitudinii de variante. Asta depinde în mare parte de bugetul pe care îl ai la dispoziție pentru achiziția lcouinței.

Ce trebuie să știi când cumperi apartament vechi

În cazul în care alegi să-ți cumperi un apartament vechi ești nevoit să afli istoricul persoanelor care au locuit acolo înaintea ta și tot ce presupune asta. În cazul unei case veche, aceasta îți va permite să locuiești într-un loc cu o anumită istorie, care poate avea valoare atât din punct de vedere arhitectural, cât și istoric.

Achiziționarea unui apartament nou poate aduce multe probleme la care să nu te aștepți sau pentru care să nu fi fost pregătit.

Dacă inițial un apartament sau o casă veche poate fi un chilipir, ulterior totul se poate transforma pentru tine într-un adevărat coșmar de care să vrei să scapi cât mai repede.

De aceea, înainte de a face o investiție într-o viitoare locuință, este bine să te documentezi.

Cât de important este anul construcției apartamentului

O căutare scurtă privind anul construcției blocului unde vrei să-ți cumperi apartament îți va arăta că acele construcții făcute înainte de 1992 au un risc seismic ridicat.

Mare parte dintre blocurile construite înainte de acest an au suferit avarii la elementele de structură. Evident este faptul că mai nesigure sunt blocurile vechi mai înalte, cu structura în cadre, fără pereți, din beton armat.

În schimb, locuințele care au și pereți din beton armat, au fost mai puțin subdimensionate și sunt mai sigure din anumite puncte de vedere.

Un risc ridicat au apartamentele situate în blocuri construite înainte de 1992, prevăzute cu parter flexibil, adică cu spații comerciale la parter. Așa după cum probabil știi, blocurile sunt încadrate în niște clase de risc, iar acestea îți pot spune multe despre construcția unde vrei să-ți iei apartament. Astfel, blocurile situate în clasa de risc seismic RsI, RsII sau în categoria de urgență U1, U2 și U3 prezintă pericole multiple și sunt de evitat.

Izolația exterioră și interioară

Un alt lucru pe care trebuie să-l verific este dacă s-au făcut modificări de compartimentare și să te asiguri că acestea sunt menționate la cadastru.

Înainte de a vedea apartamentul trebuie să faci o documentare și privința exteriorului imobilului.

Un alt lucru demn de luat în calcul este prezența și funcționarea apometrelor și repartitoarelor, precum și lipsa datoriilor la întreținere.

Un alt aspect ce trebuie luat în calcul este izolația interioară. Lipsa acesteia poate crește riscul formării condensului și a mucegaiului.

Ce trebuie să știi când cumperi apartament nou

Achiziționarea unui apartament nou te poate feri, cel puțin teoretic, de anumite pericole la care te expui atunci când cumperi un apartament vechi. Totuși, bine ar fi să verifici toate cele prezentate mai sus, dar la această listă se adaugă și alte lucruri foarte importante.

Bine este să verifici documentele juridice ale noului apartament, luînd în calcul că trebuie să vezi certificatul de urbanism, autorizația de construire, procesul verbal de recepție și extrasul de carte funciară.

În cazul în care ai ales să cumperi un apartament nou prin credit bancar și te folosești în prima fază de plata unui avans, vei încheia un antecontract de vânzare-cumpărare. Important este în acest caz să vezi în prealabil draftul antecontractului și să negociați clauzele contractuale.

Alte lucruri importante pe care trebuie să le cunoști este identitatea vânzătorului și a celui ce deține dreptul de proprietate, care trebuie să fie una și aceeași persoană, prețul și modalitatea de plată, moneda în care se face calculul, termenul limită de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare dacă blocul este încă în construcție sau data predării apartamentului.

Adauga un comentariu