Vocea farmacistului

Ce trebuie sa stii daca iei aspirina

Publicat: 29 dec. 2017
7

Mult laudatul "tratament" sau profilaxia anumitor boli pe baza administrarii unei aspirine pe zi a luat o amploare deosebita in ultima vreme. Toata lumea se increde in puterile naucitoare ale ei. Expertii insa vin cu mentiunea unor efecte adverse complexe si recomanda stoparea acestui consum. Asadar, specialistii avertizeaza ca aspirina este pana la urma un medicament si nu o vitamina, si ca nu toata lumea are nevoie de ea zilnic, in scopuri profilactice. Un efect advers periculos al consumului pe termen lung este ulcerul sangeros. Este adevarat ca exista multe situatii medicale in care aspirina este extremd e necesara tratamentului sau chiar profilaxiei, insa aceasta trebuie luata numai la recomandarea medicului.

Mai mult chiar, intr-o analiza publicata in jurnalul medical Lancet, un grup de specialisti au descoperit ca exista o vulnerabilitate a medicilor vizavi de acest medicament, si ca este recomandat cu prea multa usurinta, relateaza Wall Street Journal. Cea mai des intalnita reactie adversa la aspirina este riscul de sangerare digestiva. Cu cat iei mai multa aspirina, cu atat mai mult te expui la acest risc. Pe de alta parte, daca exista un risc crescut de accident ischemic tranzitor sau de boli de inima, beneficiile aspirinei sunt foarte importante.

Aspirina. 10 modalitati mai putin cunoscute de utilizare a acestui medicament

Persoanele care sufera de diabet de tip 2 nu trebuie sfatuite sa ia aspirine in mod obisnuit; Studiile sugereaza ca in cazul in care doctorul iti prescrie aspirina, 75 mg pe zi (un sfert dintr-o tableta standard) te ajuta la fel de mult ca 300 mg si prezinta un risc redus de sangerare; In cazul persoanelor care sufera de cancer la stomac, studiile sugereaza ca aspirina ar putea reduce sansele de raspandire. Riscul de cancer stomacal este in general mai mare daca exista un istoric in familie. In cazul persoanelor care sufera de fibrilatie atriala, aspirina creste riscul unui atac cerebral vascular cu cel putin 500%. Aspirina nu ar trebui folosita pentru a reduce acest risc. Persoanele care sufera de indigestie sau de ulcer peptic nu ar trebui sa ia aspirina; Aproximativ una din 50 de persoane care sufera de astm are crize mai grave de tuse daca ia aspirina.

Adauga un comentariu