Info Turism

Ce trebuie sa stii despre Ceata

Publicat: 06 feb. 2012

Ceata este un fenomen meteorologic, care consta dintr-o aglomeratie de particule de apa aflate în suspensie în atmosfera în apropierea suprafatei solului, care reduce vizibilitatea orizontala sub 1.000 de metri.
La o temperatura data, cantitatea de vapori de apa din aer se poate mari substantial (de exemplu, în urma evaporarii intense a apei din sol), pâna când vaporii devin saturati.

De cele mai multe ori, vaporii de apa nu ating punctul de saturatie doar datorita evaporarii si/sau condensarii, dar pot deveni saturati prin racire, daca temperatura aerului coboara mai jos de asa-numitul „punct de roua”, care este temperatura la care vaporii de apa din aer, aflati la o presiune constanta, devin saturati si încep sa apara primele picaturi de lichid.

În aceasta stare, din cauza suprasaturarii, vaporii nu mai pot sa se afle numai în stare gazoasa si încep sa se condenseze în mici picaturi de apa care, fiind în suspensie în diferite straturi de aer aflate deasupra suprafatei solului, micsoreaza transparenta aerului, provocând fenomenul caruia i se spune ceata.

Atunci când vizibiltatea orizontala este cuprinsa între 1.000 m si 5.000 m avem de-a face cu fenomenul numit negura sau pâcla.

 

 

 

 

 

 loading...

Adauga un comentariu