Boli si tratamente

Ce trebuie sa stii despre fenomenul de piele de gaina

Publicat: 09 ian. 2017
7
Efectul de „piele de gaina” aparut la frig sau in urma experimentarii unor emotii puternice a fost multa vreme pus pe seama unor ramasite evolutioniste din vremuri demult apuse, ale raspunsului de lupta sau fuga sau ale unui mecanism de aparare impotriva frigului.
Noi cercetari arata, insa, ca acest fenomen a fost subestimat si nu a fost studiat indeajuns. Profesorul Rod Sinclair, dermatolog la University of Melbourne a avut o banuiala ca fenomenul nu este doar un detaliu ratacit in urma evolutiei.
Studii recente arata ca muschiul responsabil pentru acest raspuns poate fi o baza pentru tratamentul cancerului, calvitiei si arsurilor.
Oamenii au milioane de fire de par pe suprafata corpului, iar fiecarui fir de par ii corespunde un muschi – muschiul cunoscut sub numele de arrector pili sau muschiul erector al firului de par.
La mamiferele care au par pe toata suprafata corpului, acest muschi este foarte important, fiindca atunci cand se contracta, obliga parul sa se aseze intr-un anumit mod. Pentru un mamifer acoperit cu par, acest lucru ajuta la protejarea impotriva frigului si poate ajuta animalul sa arate mai impunator, explica specialistul.

Tenul gras – cauze, tratament
 
Cu toate acestea, pentru om, care are semnificativ mai putin par, ar fi un raspuns destul de ineficient in ceea ce priveste apararea sau protejarea impotriva frigului.
„Pentru ca nu suntem acoperiti complet cu par, observam pielea de gaina cand ne este frig, cand suntem stresati, incantati sau amenintati”, a adaugat Sinclair.
Rolul muschiului erector al firului de par
Recent s-a ajuns la concluzia ca muschiul responsabil cu fenomenul „piele de gaina” are o functie vitala in cresterea foliculului de par si regenerarea pielii.
Se stie ca pentru vindecare si regenerarea celulara este nevoie de o nisa pentru celule stem. Profesorul Sinclair a descoperit ca muschiul responsabil cu efectul de „piele de gaina” are si rol in mentinerea acestor nise stem.
„Acolo unde muschiul se ataseaza de foliculul de par, se creeaza o nisa stem, iar daca nu ai acest muschi, nu ai nici celule stem.”
Legatura dintre muschiul arrector pili, cancer, calvitie si arsuri
Sinclair spune ca legatura dintre acest muschi si celulele stem ar putea ajuta la impiedicarea dezvoltarii celulelor canceroase in cazul cancerului de piele.
„stiind unde sunt celulele stem si ce le mentine ne ofera informatii cu privire la cum am putea trata pielea pentru a o proteja impotriva dezvoltarii celulelor canceroase. intelegand ce fel de celule sunt celulele stem, unde sunt localizate si cum pot fi schimbate sau inlocuite, ne-ar putea ajuta sa facem un vaccin impotriva celulelor canceroase.”
in ceea ce priveste pierderea parului, o industrie de miliarde de dolari incearca sa gaseasca un leac, insa s-a dovedit ca in timp, acest muschi este deteriorat definitiv.
„Ce am descoperit este ca atunci cand chelesti, nisa stem nu este inca deteriorata, iar in stadiile incipiente, calvitia este reversibila. in stadiile ulterioare, muschiul incepe sa se transforme in grasime si odata ce s-a intamplat acest lucru, nu se mai poate face nimic.”
Profesorul Sinclair sustine ca este necesar sa se afle de ce se deterioreaza acest muschi, astfel incat sa poata fi impiedicata pierderea parului.
Pentru victimele cu arsuri, specialistul crede ca daca ar fi transplantat par la nivelul cicatricilor, ar ajuta la regenerarea muschiului arrector pilli.
„Asta ar duce la o populare cu celule stem a zonelor afectate, ceea ce ar ajuta la refacerea tesutului.”
sursa: feminis.ro
Adauga un comentariu