Boli si tratamente

Ce trebuie sa stii despre nodulii la ficat

Publicat: 12 iun. 2014
7

Adenoamele hepatice sunt noduli unici sau multipli, cu dimensiuni de pana la 30 centimetri, care pot fi gasiti oriunde pe suprafata ficatului. Adenomatoza hepatica numeste prezenta a mai mult de 3 noduli hepatici. Simptomele nu apar de obicei cand tumora este mica. Pacientul resimte durere in partea superioara a abdomenului. Medicul palpeaza o formatiune in regiunea ficatului sau observa semne de insuficienta circulatorie (hipotensiune, extremitati reci si livide). Simptomele se pot agrava aproape de perioada menstruatiei. Ficatul se mareste (hepatomegalie), iar microscopic, dispare tractul portal. Acesta este o triada formata din ramuri ale venei porte, arterei hepatice (responsabile de alimentarea cu sange a ficatului) si ductului biliar (care elimina bila, ajutor in digestie) si nervi (care stimuleaza functiile organului). Riscul aparitiei acestei tumori este mare la persoanele care primesc steroizi anabolici (substante chimice inrudite cu testosteronul), androgeni (hormoni care controleaza caracteristicile masculine) exogeni, doze mari de estrogeni (hormoni feminini din compozitia anticontraceptivelor orale).

Adenomul hepatic poate aparea in asociere cu o sinteza crescuta a acizilor grasi (grasimi); diabet (prezenta zaharului in urina); sarcina. Adenoamele hepaticele multiple sunt asociate cu boala de stocare a glicogenului tip I (in care bolnavii sunt predispusi la hipoglicemie), chiar daca aceasta este tratata.

Complicatiile adenomului hepatic. Acestea pun in primul rand problema unei hemoragii interne, care ar putea cauza decesul bolnavului: ruperea adenomului poate duce la randul ei la ruptura spontana a ficatului (li se acorda o importanta deosebita in perioada sarcinii si in timpul nasterii, cand pot duce la moartea fatului); pelioza hepatica (chisturi cu sange in ficat); hemoperitoneul (sange in cavitatea peritoneala). Riscul de transformare in tumora canceroasa este scazut, exceptand adenoamele cu dimensiuni mai mari de 10 centimetri sau multiple.

Diagnosticul adenomului hepatic: Angiografic (prin examen radiologic pentru examinarea volumului interior al unui vas sanguin), adenoamele prezinta vase anormale si se poate evalua extinderea sangerarii, daca exista. Arteriografia selectiva a arterei hepatice (vizualizarea directa a arterei hepatice cu ajutorul unei substante de contrast) indica deseori zone hipervasculare (cu multe vase de sange). Scanarea cu radionuclid (prin care se obtin imagini specifice ale tesutului) arata lipsa unor celule in ficat. Scintigrafia (pune in evidenta imagini specifice tesutului) arata o captare prelungita a substantei radioactive, cu care se efectueaza. Biopsia hepatica (extragerea unei mostre de tesut hepatic) se face prin laparoscopie (examinarea organelor interne cu ajutorul unui laparoscop, introdus in abdomen), dar poate duce la sangerari datorita gradului mare de vascularizatie al tumorii. Diagnosticul va fi stabilit histologic (prin analiza tesutului la microscop). Analizele de laborator evidentiaza valori anormale ale enzimelor hepatice (GGT, ?-GT) dupa administrarea de estrogeni. Sonografia (ecografia) evidentiaza de multe ori tumorile diagnosticate in stadiu tardiv sau incidental. Sonografia Doppler (care stabileste dinamica circulatiei sanguine) color poate detecta adenoamele hipervascularizate. Rezonanta magnetica nucleara (RMN) arata o incarcare crescuta in zona adenomului. Semnele sunt de multe ori nespecifice in cazul tomografiei computerizate (CT).

Tratamentul adenomului hepatic: Tumorile de dimensiuni mici trebuie monitorizate imagistic. Orice adenom care poate fi rezecat ar trebui eliminat chirurgical. Embolizarea (astuparea vaselor de sange) preoperator poate micsora tumora inaintea interventiei. Administrarea de anticontraceptive orale ar trebui incetata definitiv. Daca nu se observa micsorarea tumorii dupa acest pas, trebuie intervenit chirurgical. Femeile diagnosticate cu adenom hepatic trebuie sa evite o eventuala sarcina (creste riscul unei hemoragii interne), iar pacientii cu adenoame multiple pot beneficia de transplant hepatic. Prognosticul pacientilor cu adenom hepatic este de cele mai multe ori bun. Cu toate acestea, nu uita ca esti predispusa acestei boli si, desi mic, riscul decesului exista. (sursa: divahair.ro)

Adauga un comentariu