Boli si tratamente

Ce trebuie sa stii despre osteoporoza

Publicat: 13 dec. 2018
25

Osteoporoza este o afectiune care conduce la deteriorarea calitatii si densitatii oaselor si a tesutului osos in timp, ceea ce creste riscul de fracturi osoase. Cele mai frecvente zone care au legatura cu osteoporoza includ umerii, coloana vertebrala, soldurile si incheieturile mainii. Desi nu exista o cauza cunoscuta a osteoporozei, exista anumiti factori de risc pentru dezvoltarea osteoporozei. Cei cu varsta peste 50 de ani au un risc mult mai mare de a dezvolta osteoporoza; este, de asemenea, mult mai probabil sa afecteze femeile decat barbatii. De asemenea, greutate corporala mica, dar si un istoric al fracturilor pot creste riscul de osteoporoza.

In afara de osteoporoza, anumite afectiuni medicale pot, de asemenea, sa va creasca riscul de fracturi/cazaturi. De exemplu, afectiunile reumatismale – cum ar fi artrita reumatoida – o boala care determina aparitia inflamatiilor si a durerilor articulare, precum si bolile care sunt asociate cu deficit de vitamina D, inclusiv boala renala cronica, boala hepatica cronica, sindromul de malabsorbtie, precum si anumite conditii neurologice.

Atunci cand medicul suspecteaza ca un pacient ar putea avea osteoporoza, ii va trimite pentru o scanare care poate masura densitatea minerala osoasa. Oasele care sunt analizate cel mai frecvent in timpul acestei scanari sunt oasele din coloana vertebrala inferioara, oasele coapsei si antebratului, precum si oasele din calcaie, incheieturi si degete. In timpul scanarii densitatii osoase, sunteti expus foarte putin la radiatii iar testul in sine poate dura intre 10 si 30 de minute.

Pentru a reduce riscul osteoporozei sau pentru a minimiza efectele acesteia, medicii recomanda pacientilor sa se asigure ca primesc suficienta vitamina D, calciu si proteine. Este important sa incercati sa le obtineti din surse alimentare. Cu toate acestea, daca nu puteti face asta, vitamina D si calciul vin in suplimente care se gasesc in orice farmacie. De asemenea, medicii recomanda efectuarea exercitiilor  regulate, deoarece activitatea fizica poate ajuta la intarirea oaselor si a muschilor. In plus, ar trebui sa evitati fumatul si consumul de alcool, deoarece aceste obiceiuri nu numai ca pot creste riscul de aparitie a osteoporozei, dar si pe acela al caderilor.

Adauga un comentariu